4D-film: een spectaculaire attractie met 20 effecten

Tegenwoordig kun je films ook in 4D bekijken. Nou ja, kijken… Ervaren is een beter woord. Je stoel beweegt mee, je ruikt geuren en je voelt zelfs wind en regen!

Afgelopen woensdag opende Pathé de eerste 4Dx-zalen in Amsterdam en Rotterdam. Ik kreeg een uitnodiging om naar de persavond in Rotterdam te gaan. Daar zeg ik natuurlijk geen nee tegen! Na mijn ervaring in de VR-cabine, wat een soort verkleinde versie is van de 4D-zaal, smaakte het wel naar meer.

Een ware attractie

We kregen eerst wat trailers te zien. Dat was gelijk een wat overdonderende ervaring. Een trailer bestaat natuurlijk uit hele korte fragmentjes en in een paar minuten kon ik de vele effecten ervaren. Ik werd dan ook alle kanten opgegooid in m’n stoel, voelde wind langs m’n oren schieten, werd besproeid met water, voelde een stomp in m’n rug, er was bliksem en er viel regen uit de lucht. Wow!!

Daarna zouden we een StarWars film kijken. Ik was daar erg benieuwd naar, omdat je dan in een wat rustiger tempo de effecten meekrijgt. Je zit dan ook meer in het verhaal. Helaas ging er technisch iets niet helemaal goed, dus heb er maar 5 minuten van meegekregen.

Het werd me in ieder geval wel duidelijk dat je het niet moet zien als een ontspannen uitje. Eerder als een attractie in een pretpark. Ik vond de effecten erg knap gedaan, maar het voelt niet realistisch aan. Het is vooral een leuke, spectaculaire beleving.

Mogelijkheden als organisatie

Als bedrijf kun je de zaal exclusief afhuren voor jouw evenement of personeel. Wat je in m’n vlog ook kan zien is dat Pathé Rotterdam sinds kort een horecastraatje heeft. Het voelt een beetje als een festival. Veel sfeervoller dan een gemiddelde lobby in een bioscoop. Een prima plek om je gasten te ontvangen.

Heb je (veel) meer budget, dan kun je ook je eigen film maken en laten omzetten in 4D. Dat is ideaal als je bijvoorbeeld een bepaalde boodschap of gevoel wil overbrengen. Door de 4D-effecten, blijft de film nog beter hangen dan als je het alleen maar op beeld laat zien.

Bekijk ook m’n vlog over m’n bezoek aan Pathé Rotterdam.

Kijk voor meer informatie over de zakelijke mogelijkheden op pathe.nl.

Plaats een reactie