Voor eventplanners die durven te vernieuwen
Voor eventplanners die durven te vernieuwen
Fakespeech Pieter de Rijk

Fakespeech: een verrassende lezing

19 december 2019

Organiseer je een congres en wil je een verrassend onderdeel? Wat dacht je van een fakespeech? Het begint heel saai en vreemd, maar wordt steeds leuker!

Oh nee, weer een saaie presentatie

Een paar jaar geleden zag ik de fakespeech voor het eerst, gegeven door Pieter de Rijk. Ik tuinde er volledig in. Ik had al snel het vermoeden dat ik hier niets aan ging vinden. Aan de slides te zien wordt dit heel saai. “Spreekt hij nou Duits? Hoezo?! Ik snap het niet!” ging er door m’n hoofd. Ik weet het niet zeker, maar er is een grote kans dat ik al snel m’n mobieltje erbij pakte.

Tot een van de organisatoren hem aansprak: “Euh sorry, je zou toch je verhaal in het Nederlands doen?”. En toen begon het langzaam te dagen, dit is in scene gezet!

Mensen trappen er echt in

Afgelopen zomer zag ik hem weer. Dit keer bij Locatietour Woerden. Ik hoorde de aankondiging en had het al snel door. Pieter is er weer. En dat vond ik leuk, want ik kon nu eens goed in de gaten houden of ik nou de enige was die er vol in tuinde. Als je het eenmaal weet is het overduidelijk, maar ook nu zag ik weer dat mensen hem geloofden. En het duurde ook echt even voor ze door hadden dat het nep was. Zelfs toen de organisator weer vroeg om het in het Nederlands te doen, bleven mensen heel serieus en ietwat verward kijken.

Wat maakt het zo leuk?

Het is enerzijds gewoon leuk om mensen even op het verkeerde been te zetten. Zeker als je dit aan het einde van de dag doet. Weinig mensen hebben dan nog zin in een lezing met hele saaie slides over ingewikkelde materie. Dus het is een Hij blijft praten met een Duits accent en maakt steeds meer grappen. Met name over de verschillen tussen Nederlanders en Duitsers.

Het is een leuke, verrassende afsluiter. Een comedy voorstelling kun je het zelfs noemen. Een aanrader als je je altijd afsluit met een keynote en het een keer anders wilt doen.

Foto: Bianca de Wit

Inspireer anderen en deel dit idee

Share on twitter
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email

Misschien vind je dit ook interessant

Pinterest voor evenementen

Pinterest voor je evenement

Pinterest kan een heel interessant kanaal zijn om (nieuwe) bezoekers te werven voor je evenement. Als je nog niet goed weet hoe, lees dan deze tips.

Lees verder
4D zaal

4D-film: een spectaculaire attractie met 20 effecten

Tegenwoordig kun je films ook in 4D bekijken. Nou ja, kijken… Ervaren is een beter woord. Je stoel beweegt mee, je ruikt geuren en je voelt zelfs wind en regen!

Lees verder
Pop-up energie

Zelfs stroom is er in een pop-up variant

Als je extra stroom nodig hebt op je evenement, gebruik dan deze stijlvolle pop-up module Wattsun.

Lees verder

Plaats een reactie