muzikale wrap-up

Interview: komisch confronteren met een muzikale wrap-up

23 mei 2019

Weet jij al wat een muzikale wrap-up is? Of vraag je je misschien af wat de meerwaarde hiervan is voor een evenement? Ik interviewde de muzikale comédienne Barbara Breedijk hierover.

Tijdens mijn presentatie bij ZEP020 kwam ik Barbara Breedijk tegen. Zij maakt muzikale wrap-ups van een evenement. Iets wat ik zelf al eens heb mogen ervaren van een improvisatieduo en waar ik zelf heel enthousiast over ben. Ik heb het idee dat het bij veel eventplanners nog niet bekend is dat je dit kunt inzetten en wat de meerwaarde is. Daarom interviewde ik Barbara hierover.

Je maakt muzikale wrap-ups, maar wat is dat precies?
“Het is een liedje wat ik aan het einde van een evenement zing, als samenvatting van het evenement. Hierbij gebruik ik ook altijd humor. Eigenlijk is het comedy op maat. Ik loop de hele dag mee met het evenement. Als er verschillende sessies tegelijk zijn, dan neem ik overal even een kijkje. Ik neem mee wat sprekers én bezoekers vertellen en vergroot een aantal dingen uit. Zo ontstaat er een luchtige, leuke afsluiting van de dag.

Aangezien ik er als bezoeker heen ga, probeer ik zo goed mogelijk te aan te voelen wat er speelt. Ik ben met mijn liedje een soort spreekbuis voor het publiek. Ik benoem wat aan net onder de oppervlakte ligt, bijvoorbeeld wanneer een spreker iets zegt en iedereen even hun adem inhoudt. Het liedje is niet beschrijvend, maar mijn visie van de dag. Wat soms werkt als een soort spiegel. Komisch confronterend zou ik het kunnen noemen.”

 

Het is eigenlijk de kers op de taart. Maar dan wel een hele goede, lekkere onvergetelijke kers!

Waarom zou je dit inzetten op een evenement? Wat is de meerwaarde?
“Het brengt ook inhoudelijk iets mee. Het is niet alleen een leuk moment, maar het versterkt de boodschap van een evenement en blijft langer hangen. Ook worden mensen herinnerd wat er bijvoorbeeld aan het begin van de dag is besproken. Bovendien is het een geweldige gangmaker en gespreksonderwerp aan het begin van de borrel die daarna meestal begint. Het is eigenlijk de kers op de taart. Maar dan wel een hele goede, lekkere onvergetelijke kers!”

Zijn er ook type evenementen waar je dit beter niet kunt inzetten?
“Eigenlijk kan dit op elk evenement. Er valt overal wel een lied over te maken. Zelfs op een beurs heb ik dit eens gedaan met de ‘Booth Booster’. Ik deed korte interviews met op de stand en maakte ter plekke voor hun een liedje. Als een soort cadeautje voor de standhouders die de hele dag maar op hun stand staan.

Een komische wrap-up is wat lastiger bij een evenement met een heel zwaar beladen onderwerp, bijvoorbeeld kindermisbruik. Ik zou dan eerder voor een beeldkunstenaar kiezen, die de dag in beeld uitwerkt in plaats van in woorden. Als iemand toch graag een liedje van me wilt, zou ik het minder komisch maken.”

In hoeverre heeft de organisatie invloed op het nummer?
“Het werkt het best als ze me mijn gang laten gaan en ik creatieve vrijheid krijg. Dat is ook wel een voorwaarde, anders kan ik mijn werk niet goed doen. Dat gaat tot nu toe altijd goed. Ik let er wel op dat ik niemand kwets. Dus een onzekere spreker ga ik niet op de hak nemen. Een zeer ervaren spreker, die blaakt van het zelfvertrouwen, maar bijvoorbeeld heel monotoon praat, imiteer ik weleens in mijn nummer. Mensen vinden dat grappig en de spreker kan dat dan ook wel hebben. Het is een kwestie van aanvoelen.”

Zijn er ook bedrijven die jouw liedjes vaker inzetten?
“Nee, meestal gaat het echt alleen om dat moment. Het gaat ook om de ervaring, het hier en nu. Het gevoel blijft vaak wel hangen, de plezier die mensen met elkaar hebben. Het liedje maakt de dag compleet.

Ik heb vorig jaar een liedje gezongen over een spreker waar zo hard om werd gelachen, dat ik dit ook op de andere vijf congressen heb gespeeld. Het nummer werd telkens beter en dus het effect op de bezoekers ook. Het was voor het UWV WERKbedrijf. Een spreker sprak zo hartverwarmend over zijn vrouw Marie-Louise dat ik namens hem een ode aan haar bracht in de vorm van een Franse Chanson op mijn ukelele. Bij het laatste congres zat zijn vrouw in de zaal, je hoorde haar schateren. Dat zijn mooie momenten in mijn werk.”

Als je ook muzikale wraps-ups wilt inzetten, maar er nog een vraag over hebt, laat het ons weten. Dat kan hieronder of door mij een berichtje te sturen.

Foto in header door Vincent Basler

Inspireer anderen en deel dit idee

Share on twitter
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email

Misschien vind je dit ook interessant

online stemmen tools

Laat je publiek online stemmen: 4 tools

Een (kennisdelings)evenement is op z’n best als er tweerichtingsverkeer is. Online stemtools kunnen daarbij een heel handig middel zijn om de mening van het publiek te vragen en de spreker daarop te laten inspelen. Er verschijnen steeds meer handige stemtools die je kunt inzetten. Ik zet er een aantal op een rijtje.

Lees verder

Eventbrite vs Meetup

Eventbrite en Meetup zijn beide handige sites voor het versturen van uitnodigingen voor evenementen. Maar welke site is het meest geschikt voor jouw evenement? In deze blog: Eventbrite vs Meetup.

Lees verder

3 bijzondere drankjes om te serveren op evenementen

Op evenementen wil je de bezoekers het graag naar de zin maken en ze een beetje prikkelen. Met deze 3 bijzondere drankjes moet dat in wel lukken!

Lees verder

Een reactie plaatsen