Organiseer je evenement eens op een onconventionele locatie

4 oktober 2016

Er zijn veel plekken waar je je evenement kunt organiseren. Niet alleen eventlocaties, maar ook kantoren, bibliotheken of restaurants. Het voordeel is dat deze soms al heel sfeervol zijn. In dit blog een aantal ideeën.

Als ik iets leuk vindt, zijn het wel evenementen op een onverwachte locatie. Dat vind ik inspirerender dan een standaard zaaltje, waar alles perfect is. Het is niet alleen leuk, maar het kan ook veel beter aansluiten op het thema van je evenement. In dit blog een aantal ideeën ter inspiratie, maar ook wat zaken waar je op moet letten als je kiest voor een onconventionele locatie.

In een bibliotheek

Afgelopen zomer mocht ik een presentatie geven in de stationsbibliotheek op het treinstation van Haarlem. Deze bibliotheek bevindt zich op het spoor. Zij organiseren regelmatig kennisdelingsessies ‘s ochtends vroeg voor mensen die vlak voor ze naar hun werk graag iets willen leren. Deze locatie is volgens mij niet te huur voor evenementen en ook alleen geschikt voor hele kleine groepen. Maar wellicht brengt je dit op een idee. Er zijn vast veel mooie bibliotheken te vinden waar er voldoende ruimte is om een groter evenement te organiseren.

In winkels en restaurants

Afgelopen weekend was het reizende festival Popronde in Almere. Daar kun je in het centrum op diverse locaties, veelal winkels, cafe’s en restaurants, opkomende artiesten live zien optreden. Ik was er bij en stond het ene moment in een boekwinkel, het volgende moment in een audiowinkel en even later midden in een restaurant. Winkels zijn vooral geschikt voor kleinere groepen en voor bijeenkomsten buiten winkeltijden. In restaurants iets organiseren is meestal wat makkelijker. Er zijn genoeg grote restaurants, die sfeervol ingericht zijn waar je eenvoudig een theateropstelling kan neerzetten voor een seminar bijvoorbeeld.

Alternatief voor eventlocatie

Op kantoor

Wat dacht je van een evenement op kantoor? Er zijn genoeg grote kantoren of verzamelpanden die ruimtes hebben voor een evenement. Sommige hebben zelfs een eigen auditorium. De meetingrooms kun je gebruiken als subruimtes. En de kantine is vaak ook groot genoeg om iets in te organiseren. Als je eigen kantoor niet geschikt is, is er misschien wel een partner of sponsor van het evenement die zijn kantoor ter beschikking wilt stellen.

kantoor
Foto bij (en door) True Webhosting

Bijzondere eventlocaties

Mocht je toch liever in een echte eventlocatie iets willen organiseren, kijk dan eens naar deFabrique in Maarssen. Het is een van mijn favoriete eventlocaties, waarschijnlijk ook omdat dit niet een standaardlocatie is. Het was ooit een fabriek en dat zie je overal in terug. In het industriële pand staan nog fabrieksonderdelen en bijvoorbeeld douchekabines.

Plenair subruimte Kalvermelkfabriek
Foto van deFabrique

Voor- en nadelen

Het organiseren van een evenement op een unieke locatie die normaal gesproken voor andere doeleinden gebruikt wordt is vooral erg leuk en inspirerend. Zoals eerder in m’n blog aangegeven kun je met sommige locaties nog beter aansluiten op een thema. Het is ook authentieker om bijvoorbeeld echt op een boerderij iets te organiseren, dan een boerderijsfeer na te bootsen op een eventlocatie. Een ander voordeel is dat je dan ook geen geuren hoeft in te zetten, want het is daar puur natuur! 😉

Toch heeft het ook wat nadelen. Deze locaties zijn niet gewend om veel evenementen te hosten en hebben vaak niet de faciliteiten die je nodig hebt. Dit zou je als organisator zelf moeten regelen. Je moet ook nadenken over de indeling en wat meer improviseren. Vergeet ook niet na te denken over de (brand)veiligheid bijvoorbeeld.

Dus als je voor gemak en snelheid gaat, is het niet heel ideaal. De kans dat niet alles even vlekkeloos loopt is op zo’n locatie ook wat groter dan op een eventlocatie. Houd daar dus wel rekening mee.

Lees ook mijn blog ‘Professionele eventlocatie of juist niet?’ voor een vergelijking tussen een evenement organiseren op een eventlocatie en een onconventionele locatie.

Inspireer anderen en deel dit idee

Share on twitter
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email

Misschien vind je dit ook interessant

Je evenement vastgelegd in een tekening

Ook na een evenement wil je bezoekers geboeid houden. Leg je evenement vast met een tekening van de Jongens van de Tekeningen. 

Lees verder
Podcast over de Locatietour

Podcast: het succes van de Locatietour

We zijn gestart met een podcast! In deze eerste aflevering hoor je wat de succesfactoren zijn van de Locatietour. Zij werken vaak met een wachtlijst, dus wat doen zij nou zo goed?

Lees verder
Escape Room in een Box

Een Escape Room in een box

Organiseer je een evenement waarbij teambuilding en samenwerken centraal staat? Met deze escape room variant lossen deelnemers een puzzel op met als basis een kist.

Lees verder

Plaats een reactie