debat als werkvorm

Mensen dichter bij elkaar brengen doe je niet met een debat

18 juli 2019

Een debat is een interessante werkvorm voor een evenement. Maar niet als je mensen bij elkaar wilt brengen. In deze blog lees je waarom.

Rondom verkiezingen merk ik dat debatten een stuk populairder worden als werkvorm voor bijeenkomsten. Dat klinkt logisch en kan een prima methode zijn, maar vaak past het helemaal niet bij het doel van een evenement.

Waarom werkt het niet altijd?

Bij een debat reageren mensen op een stelling. Je hebt dan uiteraard mensen die voor en tegen zijn. Het doel is dat zij met argumenten komen om de ander te overtuigen. Dat overtuigen gebeurt natuurlijk nooit en dat is heel logisch.

Als je namelijk iemand vraagt om met argumenten ergens voor te komen, gaat diegene steeds meer redenen bedenken waarom hij toch echt gelijk heeft. Diegene komt dus steeds vaster in zijn mening te zitten.

Debatten werken dus polariserend en dat is prima om de verschillen tussen politieke partijen duidelijk te maken, of twee kanten van een stelling te belichten. Het kan ook zeker gewoon leuk zijn.

Kies de juiste werkvorm

Als je een probleem wilt oplossen of mensen gezamenlijk iets wilt laten aanpakken, is een debat dus de verkeerde manier.

Laat mensen dan liever gezamenlijk brainstormen, een situatie uittekenen of stemmen met stickers. Dus laat de debatten vooral maar aan de politiek over en kies zelf voor een andere werkvorm.

Inspireer anderen en deel dit idee

Share on twitter
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email

Misschien vind je dit ook interessant

Je eigen afbeelding op koffieschuim, zonder barista

Barista’s doen het vaak wel goed op evenementen. Het is vooral leuk als ze figuurtjes maken in het schuim. Tegenwoordig kun je ook je eigen afbeelding of tekst laten printen op het koffieschuim. 

Lees verder
Getekend Verslag

Leg je evenement vast met een illustrator

Organiseer je een evenement waar veel ideeën en discussie naar boven komt? Laat het vastleggen door een illustrator. Zo kan iedereen de notities achteraf teruglezen. Bovendien blijven deze illustraties veel beter hangen dan een saaie lijst met bulletpoints.

Lees verder

Winactie: een verwenpakket vol goodies

Wij vieren ons 3 jarig bestaan en geven daarom 3 prijspakketten weg vol leuke goodies!

Lees verder

Een reactie plaatsen