debat als werkvorm

Mensen dichter bij elkaar brengen doe je niet met een debat

18 juli 2019

Een debat is een interessante werkvorm voor een evenement. Maar niet als je mensen bij elkaar wilt brengen. In deze blog lees je waarom.

Rondom verkiezingen merk ik dat debatten een stuk populairder worden als werkvorm voor bijeenkomsten. Dat klinkt logisch en kan een prima methode zijn, maar vaak past het helemaal niet bij het doel van een evenement.

Waarom werkt het niet altijd?

Bij een debat reageren mensen op een stelling. Je hebt dan uiteraard mensen die voor en tegen zijn. Het doel is dat zij met argumenten komen om de ander te overtuigen. Dat overtuigen gebeurt natuurlijk nooit en dat is heel logisch.

Als je namelijk iemand vraagt om met argumenten ergens voor te komen, gaat diegene steeds meer redenen bedenken waarom hij toch echt gelijk heeft. Diegene komt dus steeds vaster in zijn mening te zitten.

Debatten werken dus polariserend en dat is prima om de verschillen tussen politieke partijen duidelijk te maken, of twee kanten van een stelling te belichten. Het kan ook zeker gewoon leuk zijn.

Kies de juiste werkvorm

Als je een probleem wilt oplossen of mensen gezamenlijk iets wilt laten aanpakken, is een debat dus de verkeerde manier.

Laat mensen dan liever gezamenlijk brainstormen, een situatie uittekenen of stemmen met stickers. Dus laat de debatten vooral maar aan de politiek over en kies zelf voor een andere werkvorm.

Inspireer anderen en deel dit idee

Share on twitter
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email

Misschien vind je dit ook interessant

3 Toffe innovaties voor jouw evenement

Er verschijnen steeds meer slimme innovaties om je evenement compleet te maken. In deze blog: een videoboodschap per post, intelligente armbanden en een online tool waarmee je zelf betaalbare artiesten kunt boeken.

Lees verder

Seats2Meet for locals: meetings bij mensen thuis

Seats2Meet heeft iets nieuws in het leven geroepen; mensen mogen hun eigen huis of kantoor aanbieden voor meetings. 

Lees verder
uitklapbare uitnodiging

Pareltje van Instagram: uitvouwbare uitnodiging

We kwamen deze mooie, uitvouwbare uitnodiging tegen. Het kan makkelijk door de brievenbus, het valt op en het ziet er ook nog eens mooi uit!

Lees verder

Een reactie plaatsen