evenement inclusiever maken

Zo maak je je evenement inclusiever

27 augustus 2019

Hoe kun je je evenement inclusiever maken, zodat iedereen mee kan doen en iedereen meetelt? Wij zetten een aantal tips op een rij.

In een ideale wereld sluit je niemand uit op je evenement. Onbewust gebeurt dat wel. Dat bedoelen we niet zo, maar je kunt nou eenmaal niet overal bij stilstaan. Gelukkig zijn er mensen die opstaan en ons laten inzien dat het anders kan. Op verschillende fronten, want inclusie is een breed begrip.

Het is niet alleen idealistisch. Zakelijk gezien is het ook de moeite waard. Je kunt enerzijds meer mensen bereiken, anderzijds wordt je evenement er beter van.

Toegankelijkheid voor mensen met een beperking

Hoewel er qua toegankelijkheid voor mensen met een beperking nog veel verbeterd moet worden, is dit waarschijnlijk wel één van de eerste groepen die in je opkomt als het over inclusiviteit gaat. Het gaat hierbij niet alleen om mensen met rolstoelen. Er zijn ook mensen die een minder zichtbare handicap hebben. Mensen die niet hele lange stukken kunnen lopen of mensen die problemen hebben met hun zicht.

Als je je evenement toegankelijker wilt maken, kijk dan eens naar deze 3 tips. Wil je meer inspiratie? Luister dan naar de podcast waarin ik Mariska van Woensel, van Festival JIJ & IK interview. Zij vertelt wat er bij kwam kijken om hun festival zo toegankelijk mogelijk te maken.

Diversiteit qua sprekers

Inclusie gaat verder dan mensen met een beperking. Het gaat erom dat iedereen meetelt en iedereen kan deelnemen. Diversiteit hoort daar dus ook bij. Kijk eens naar het programma van jouw voorgaande evenementen. Hoe divers was dat? Een programma is interessant als er een diversiteit is aan onderwerpen, maar ook type sprekers. Je publiek is immers ook divers. Kies niet alleen voor een paar oude rotten in het vak, maar ook wat jonge mensen die een goed verhaal hebben. Niet iedereen hoeft een geweldige spreker te zijn om van waarde te kunnen zijn van het publiek. En staan er alleen maar mannen op het podium? Kijk dan eens of je wat meer vrouwelijke sprekers kan vinden. Die zijn er genoeg!

Introverte bezoekers

Ik heb ook weleens geschreven over het rekening houden met introverte bezoekers. Een derde van de mensen is namelijk introvert en zij hebben net even andere behoeftes op een evenement dan de extraverte gasten. Zorg dat je het evenement ook voor deze groep zo waardevol mogelijk maakt. Dat hoeft echt niet heel ingewikkeld te zijn.

Genderneutrale toiletten

Dit onderwerp was een tijdje enorm in het nieuws. Wat mij betreft een no-brainer waar we echt niet moeilijk over hoeven te doen. We zijn al gewend aan de genderneutrale wc’s in vliegtuigen en treinen. Gewoon vragen aan de eventlocatie welke wc’s je voor een dag genderneutraal mag maken en hang er een bordje op.

Een misvatting is dat deze wc speciaal voor transgenders zijn, maar het is juist een wc die voor iedereen is. Dus als de rij bij de vrouwen-wc’s weer eens erg lang is, kunnen vrouwen ook naar de genderneutrale wc’s. Zo worden de rijer korter en is iedereen blij.

genderneutrale toiletten

Hoe kan het nog inclusiever?

De bovengenoemde punten heb ik benoemd omdat ik een artikel las of persoon op mijn pad kwam die me hier bewust over maakte. Voor die tijd wist ik ook niet beter. Er zijn vast en zeker meer manieren te benoemen om een evenement inclusiever te maken. Als jij nog een aanvulling hebt, laat het dan weten in de reacties. Dank alvast daarvoor!

Inspireer anderen en deel dit idee

Share on twitter
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email

Misschien vind je dit ook interessant

Bedrukte wijnflessen

Wijnflessen in je eigen huisstijl

Wijn is een redelijk voor de hand liggend bedankje voor sprekers. Als je dit dan als cadeau geeft, doe het dan goed. En compleet in je eigen huisstijl! 

Lees verder
Actief deelnemen aan een evenement

Van toeschouwers naar deelnemers

Hoe zorg je dat jouw publiek écht deelnemen aan je evenement? Er is meer mogelijk dan een Q&A na een presentatie. Ik bezocht de workshop Interaction Design en deel de belangrijkste tips!

Lees verder
Koffiebekers

Koffiebekers met een positieve boodschap

Deze gekleurde koffiebekers zorgen voor een glimlach én een goed gevoel. Bovendien gaat de helft van de opbrengst naar een goed doel.

Lees verder

Een reactie plaatsen