Jomo voor evenementen

Gun je bezoekers een JOMO-momentje

20 mei 2019

Na FOMO is er nu ook JOMO: the Joy of Missing out. Een topic wat ik altijd al belangrijk vond, maar niet wist dat er een naam voor was. Wat is het precies en hoe pas je het toe?

Wat betekent het precies?

De term FOMO is wel bekend. The Fear of Missing Out. Dit kun je goed toepassen om te zorgen dat mensen graag naar je evenement komen, bang dat ze anders iets tofs missen. Bij JOMO werkt het andersom. Je slaat iets over en geniet daar juist van. In het geval van evenementen, gaat het dan om iets over te slaan óp een evenement. Toen ik voor het eerst over JOMO las, dacht ik even dat het ging om evenementen juist niet te bezoeken. Dat kan overigens ook heel lekker zijn 🙂 Maar goed als eventplanner is dat niet wat je wilt bereiken.

Het gaat dan dus ook om even iets te missen tijdens een evenement en van dat moment te genieten. Een voorbeeld hiervan is dat je een van de sessies overslaat om je even terug te trekken.

Een momentje rust

In schrijf regelmatig over dat het best lekker is om je terug te kunnen trekken en welke goodies je daarvoor kunt inzetten. Want een hele dag onder de mensen zijn en informatie verwerken is niet voor iedereen weggelegd, zeker niet als je introvert bent.

Je ziet dit ook terug aan de vele huiskamerhoekjes op evenementen en locaties. Dat is dus niet alleen leuk om te zien, maar zo kun je even met een klein groepje mensen praten.

Andere manieren om JOMO te faciliteren is door mensen hun eigen programma te laten bepalen, iets te organiseren in de natuur of te zorgen dat ze iedereen hun mobieltje uit laat. Dan zijn ze er echt even een dagje uit.

Voordelen van JOMO voor eventplanners

Het voelt voor sommige mensen misschien een beetje gek. Je wilt alle bezoekers in de zaal hebben en niet verspreid in allerlei hoekjes. En vragen hun mobieltje achterwege te laten voelt misschien ook tegenstrijdig. Zeker als je wilt dat er een online buzz ontstaat.

Dit zijn de voordelen als je JOMO wel faciliteert op je evenement:

  • Door mensen hun eigen programma te laten bepalen en af en toe een sessie over te laten slaan of tijdens het netwerken een rustig hoekje te kiezen, kunnen ze op hun eigen tempo en manier informatie te werken. Zo halen ze meer uit hun dag, dan dat jij als organisator opdringt wat ze precies doen en wanneer. Informatie onthouden ze dan ook veel beter.
  • Op rustige plekjes ontstaan er gesprekken in kleinere groepjes. De interactie is zo groter en impactvoller. Liever een paar goede, betekenisvolle contacten dan een heleboel kortvluchtige.
  • Bezoekers hebben een positievere herinnering aan je evenement als ze er echt even uit zijn geweest. Dat heb je liever dan dat ze energieloos vertrekken toch?

De foto is gemaakt door Sjoerd Fotografie in opdracht van High Profile Events. Ik werd geïnterviewd voor een artikel over mijn werk als vlogger in de eventbranche. En ja, dit was ook een JOMO-momentje. Even aandachtig in gesprek en vergeten dat je op een beurs bent!

Inspireer anderen en deel dit idee

Share on twitter
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email

Misschien vind je dit ook interessant

4D zaal
Entertainment

4D-film: een spectaculaire attractie met 20 effecten

Tegenwoordig kun je films ook in 4D bekijken. Nou ja, kijken… Ervaren is een beter woord. Je stoel beweegt mee, je ruikt geuren en je voelt zelfs wind en regen!

Lees verder
Organisatie

Hergebruik presentaties voor meer bereik

Het voorbereiden van een presentatie kost veel tijd. Laat het verhaal na één keer presenteren niet liggen, maar hergebruik de nuttige informatie!

Lees verder
Gadgets & Producten

Fidget Cube: voor mensen die altijd met iets willen spelen

Een nieuwe variant op de stressbal is deze kubus. Niet alleen de vorm is anders, het heeft ook veel knopjes. 

Lees verder

Een reactie plaatsen