Minderen evenement

Mag het een beetje minder?

29 november 2019

Van nature streven we naar meer en beter, maar het mag ook wel een beetje minder. Ook op een evenement, op allerlei fronten. Ik deel een aantal suggesties.

minder sessies en korter

Als organisator wil je bezoeker zoveel mogelijk waarde bieden. Ze komen een hele dag naar je evenement en je wilt dat ze tevreden naar huis gaan. De vraag is alleen of je met veel sessies de waarde verhoogt.

Heb je zelf ook niet dat als je een congres bezoekt en de ene na andere sessie hebt bezocht, dat je tollend naar huis gaat? Kun je het je nog allemaal herinneren? En heb je überhaupt nog tijd om iets te doen met de informatie? Of ga je door naar huis, het diner en ga je volgende dag weer verder met het achterstallige werk?

Zou je er niet wat sessies uit het programma kunnen halen? Bijvoorbeeld na de lunch? Zodat mensen meer tijd hebben om met elkaar te praten over het onderwerp. Al dan niet gefaciliteerd.

Je zou ook veel kortere sessies kunnen geven. Een sessie van 20 à 30 minuten is vaak meer dan genoeg. Mensen kunnen zich sowieso niet veel langer concentreren. Tenzij je bezoekers nog aan het werk zet tussendoor, maar anders zou ik het kort houden. Zou jij dat zelf ook niet fijner vinden als je een evenement bezoekt?

Minder afval

Ik heb het vaker gezegd en we weten het ook allemaal: evenementen hebben best een impact op het milieu. Alleen al als we kijken naar hoeveel spullen we maken voor eenmalig gebruik. En hoeveel eten we wel niet weggooien. Natuurlijk wil je je evenement zo goed mogelijk organiseren en zorgen dat er voldoende eten is voor iedereen. Er zijn allerlei manieren om iets bewuster te bestellen vooraf, minder afval te creëren tijdens het evenementen en om dingen te recyclen achteraf. Het is een kwestie van iets meer aandacht eraan besteden in de voorbereidingen. Het zou niet meer optioneel moeten zijn, maar een standaard onderdeel.

Lees bijvoorbeeld te tips hoe je voedselverspilling voorkomt. Ook hebben we over een aantal duurzame alternatieven geschreven die je kunt inzetten in plaats van plastic producten.

Minder produceren

Je kunt ook minder produceren. Is het nodig om voor elke bezoeker een programmaflyer of boekje te maken? Je kunt het programma online zetten of op een aantal grote schermen of doeken op het evenementen. En als je voor doeken kiest, kun je daar ook nog eens leuke tassen van maken naderhand. Heb je gelijk wat cadeau’s voor de sprekers!

En zijn de keycords en badges echt noodzakelijk? Ik kan me in veel gevallen voorstellen dat dat wel zo is, maar het hoeft echt niet altijd. Wat is het doel van die badge? En als je dan toch badges wil, kies dan bijvoorbeeld voor bloeipapier. Dan heb je geen keycords en plastic hoesjes nodig.

Ik kan hier nog wel even over doorgaan, maar je begrijpt m’n punt. Als je het lastig vindt om hier verandering in te brengen, er zijn veel experts die je hierin kunnen adviseren. Stuur me een berichtje en ik verwijs je graag door naar de juiste personen. Laat me dan weten of je advies wilt op het gebied van duurzaamheid of de programmering.

Inspireer anderen en deel dit idee

Share on twitter
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email

Misschien vind je dit ook interessant

eetbare bloemen

Pareltje van Instagram: eetbare bloemen

Heb jij al een keer eetbare bloemen op je bord gekregen? Bloemen maken alles feestelijk, ook een hapje eten!

Lees verder

Hapjes op een bijzondere manier presenteren? Zo doe je dat!

Het eten op een evenement moet niet alleen goed smaken, de presentatie is ook belangrijk. Verras je bezoekers met deze bijzondere ideeën om hapjes te presenteren.

Lees verder

Handige tools voor eventmanagers

Als eventmanager moet je op zoveel dingen voorbereid zijn. Deze tools maken je dag als eventmanager net even wat makkelijker. 

Lees verder

Plaats een reactie