Voor eventplanners die durven te vernieuwen
Voor eventplanners die durven te vernieuwen
Toestemming vragen voor filmen en foto's

Podcast: mag je foto’s en video’s maken van bezoekers?

11 december 2019

Sinds de AVG is ingevoerd lijkt het wat lastiger om foto’s of video’s te maken tijdens evenement. Moet je om toestemming vragen en zo ja hoe?

Een evenement kan niet zonder goed beeldmateriaal. Het is fijn voor de aanwezigen om nog eens vanuit huis terug te blikken en de dag te herbeleven. Maar het is ook belangrijk om aan anderen te laten zien hoe het geweest is. Vooral voor terugkerende evenementen is het van belang. Maar hoe moet het nou met die AVG?

Wat ik tegenwoordig zie gebeuren

Als ik een evenement bezoek zie ik vaak drie dingen gebeuren.

  1. Er zijn evenementen waar de dagvoorzitter zegt dat je het even moet aangeven als je niet op beeld wilt komen. Dat is erg onpraktisch voor zowel de bezoeker, als de organisatie als de foto- of videograaf.
  2. Er staat een vermelding op de registratiepagina, het ticket en op het evenement met een bericht als: “Er kunnen beeldopnames gemaakt worden”. Maar is dit wel voldoende, vraag ik me af.
  3. Er zijn ook evenementen die er niets over vermelden.

Als je het wilt doen volgens de regels en zeker wilt weten dat je geen boetes krijgt, hoe pak je dit dan aan? Ik vroeg het aan Charlotte Meindersma van Charlotte’s Law.

Echt even luisteren, want ze geeft een paar hele praktische tips en we sluiten af met een checklist!

Highlights

Hieronder vind je een aantal highlights uit de podcast.

00:00:37
Charlotte: Er is eigenlijk helemaal niet zoveel veranderd sinds de AVG. Maar er is natuurlijk wel opnieuw heel veel aandacht gekomen, waardoor mensen daar wel bewust mee bezig zijn.

00:01:49
Charlotte: In hoeverre is het überhaupt verboden of mag het juist wel om mensen te filmen en te fotograferen? Als je de Autoriteit Persoonsgegevens vraagt, die zegt namelijk eigenlijk steeds: je hebt per sé toestemming nodig. Dus dat betekent dat je eigenlijk bij de ingang van het evenement het zou moeten regelen. En dus het op het podium vragen misschien wel te laat is. Of dat je anders in elk geval zou moeten zeggen als je niet gefilmd fotografeert wil worden dan kun je bijvoorbeeld naar een bepaalde hoek in de zaal. Maar je mag mensen er niet in benadelen, want het kan niet zo zijn dat mensen die niet gefilmd of gefotografeerd willen worden minder van het event mee kunnen krijgen.

00:06:37
Samira: Ik zag op mijn ticket en een popup banner op het evenement van “vandaag worden er foto’s en video’s gemaakt, door het evenement te gaan ga je hiermee akkoord”. Maar dat is dus eigenlijk overbodig?

Charlotte: Ja, maar je moet dus ook niet denken: ach, het kan geen kwaad. Je kunt dus niet eisen dat mensen toestemming geven dat ze alleen maar naar het event kunnen komen als ze toestemming hebben gegeven. Dan is de toestemming dus niet vrij gegeven, want soms moeten mensen van hun baas naar een congres.

00:19:19
Charlotte: Onthoud vooral dat dat je best veel mag, maar dan wel goed vooraf over nadenken en daar dus ook vooraf over moet informeren.

Inspireer anderen en deel dit idee

Share on twitter
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email

Misschien vind je dit ook interessant

Vervoermiddelen

Haal jouw bezoekers op in deze bijzondere vervoermiddelen

Van een traditionele bus tot een roze limousine; 3 bijzondere vervoermiddelen voor jouw volgende evenement. Ze zijn opvallend en leuk!

Lees verder

Hilarische fotomomenten met fotokaders en props

Say cheese :-)! Een hilarisch fotomoment op je evenement is met deze goodie gegarandeerd.

Lees verder
Locatiecongres goodies

Vlog: Goodies spotten op het Locatiecongres

Wij waren aanwezig op de eerste editie van het Locatiecongres en hebben daar weer leuke goodies gespot!

Lees verder

Plaats een reactie