Het wordt tijd voor meer vrouwelijke sprekers op congressen

3 juli 2017

Is het jou weleens opgevallen dat de meeste sprekers mannelijk zijn? En dat terwijl er zoveel vrouwelijke experts zijn. Bij ZijSpreekt vind je ze!

Ik was er tot voor kort niet zo erg bewust van, tot ik eens programma’s bekeek van uiteenlopende congressen. Het werd me pijnlijk duidelijk dat er nog een hoop te winnen valt: er stonden slechts 10 à 30% vrouwelijke sprekers in de programma’s die ik had opgezocht. Ai.

Via een presentatie van Janneke van Heugten, die zich overigens inzet voor meer vrouwen in de media, kwam ik terecht bij ZijSpreekt. Een sprekersbureau voor vrouwelijke deskundigen, opgericht door Marga Miltenburg (te zien op bovenstaande foto).

“Ja, maar…”

Hoewel ik niet thuis ben in dit onderwerp en niet de exacte oorzaken weet, heb ik zelf het idee dat het vaak onbewust gebeurt. Je kiest een spreker die je eens eerder hebt zien spreken, of waar je goede verhalen over hebt gehoord. En als dat vaak mannen zijn, tja, dan blijven die telkens weer opnieuw uitgenodigd worden. En zeg nou zelf; we zien toch wel erg vaak the Usual Suspects terugkomen op het podium.

Sommige vrouwen brengen dit onderwerp ter sprake als er weer veel mannen in het programma staan. Dan krijgen ze allerlei redenen te horen waarom er weinig of zelfs geen vrouwelijke sprekers zijn. Er is zelfs een bingo-kaart van gemaakt van de meest gehoorde redenen (smoesjes eigenlijk).

Boek een vrouwelijke deskundige

Dus vrouwen, aangezien jij invloed hebt op het programma van het congres: kijk eens wat vaker of er een vrouw is die net zo goed de (keynote)presentatie kan doen. Het gaat trouwens niet alleen om meer vrouwen, maar om meer diversiteit op alle fronten.

Als je direct je stem wilt laten horen, onderteken dan de petitie ‘Zeg nee tegen het mannenpanel‘ of lees meer over dit initiatief (PDF). Het is een Nederlandse variant op de ‘No thanks, mate’ waar de NOS vorig jaar eens over schreef.

Kijk voor de meer dan 600 vrouwelijke sprekers en dagvoorzitters op zijspreekt.nl. Keus genoeg lijkt me!

Inspireer anderen en deel dit idee

Share on twitter
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email

Misschien vind je dit ook interessant

Festival JIJ & IK: volledig toegankelijk

Podcast: learnings over toegankelijkheid

In deze aflevering deelt Mariska van Woensel haar ervaring over het organiseren van het festival JIJ & IK wat volledig toegankelijk was voor mensen met een beperking.

Lees verder

Verhalen vertellen met een tafel

Sony lanceerde in het voorjaar een nieuwe versie van een interactieve tafel. Daarmee bestuurt jouw bezoeker zelf de animatie op het scherm. Wat kun je ermee? 

Lees verder
Evenement schilderij

Deze kunstschilder legt jouw evenement vast in een feestschilderij

Je kunt een evenement op allerlei manieren vastleggen. Ook als een schilderij! Een mooi aandenken aan een bijzondere dag.

Lees verder

Een reactie plaatsen