Festival JIJ & IK: volledig toegankelijk

Podcast: learnings over toegankelijkheid

7 augustus 2019

In deze aflevering deelt Mariska van Woensel haar ervaring over het festival JIJ & IK wat volledig toegankelijk was voor mensen met een beperking.

Vorig jaar mocht ik content maken over het Festival JIJ & IK. Het was een eenmalig festival om het 50-jarig bestaan van Stichting Ons Tweede Thuis te vieren. De stichting ondersteunt mensen met een beperking. Het driedaagse festival moest dan ook voor iedereen toegankelijk zijn. Mariska vertelt wat er bij kwam kijken om dit festival te organiseren en toegankelijk te maken.

We hebben deze podcast ook met ondertitels. Dit kun je bekijken op Youtube.

Op het festival heb ik ook wat leuke goodies gespot, zoals het luchtkasteel waar je in kon wandelen. Bekijk de vlog voor meer inspiratie.

Highlights

Hieronder vind je een aantal highlights uit de podcast.

00:03:59
Wat jij net al zei van ja wat is dan het meest belangrijke om zo’n festival te maken? Eerst goed je uitgangspunten helder hebben, wie wil je er allemaal naartoe hebben? En dan gaat het op een gegeven moment heel erg leven. Eerst de creatie van wat kunnen mensen daar doen? Wat wil je ze allemaal aanbieden aan programmering? En gaandeweg kom je steeds praktischer van, oh ja als we heel veel rolstoelers hebben, ja dan hebben we dus meer ruimte nodig in de looppaden.

00:05:01
Ja want in de voorbereiding van ons festival was er ook een beweging gaande van mensen met een beperking die zeg maar in opstand kwamen voor festivalorganisaties dat, het minimale looppad is bijvoorbeeld 1 meter 10, nou dat is echt heel, heel smal. Dus als je in een rolstoel zit en je wil draaien dan kan je eigenlijk, dan lazer je gewoon van dat pad af van een meter. En als je dus niet daarmee bezig bent en je bent alleen maar met mensen bezig die mobiel zijn en zelf kunnen lopen, ja dan is dat prima. En ook als er geen calamiteit is, is die een 1 meter 10 ook prima. Maar als er wel iets aan de hand is en je moet snel leegruimen, ja dan is zo’n breder looppad wel heel erg fijn om dat te doen.

00:11:32
Het was niet zozeer van je krijgt dagbesteding overdag dus de hele locatie gaat naar het festival. Dat gebeurde wel, want we hadden vrijdag, zaterdag, en zondag, en vrijdag was een soort klassiek patroon dat alle bussen voorreden bij de ingang en alle mensen die dagbesteding kregen die dag gingen naar het festival toe.

Zou ik nog een keer zoiets doen van ja, hoe maken we het vanaf het begin af aan zo dat mensen meer zelf hun keuze kunnen maken, niet dat de keuze voor hen wordt gemaakt.

00:19:38
Wat je merkt, mensen met een beperking die kunnen gewoon minder goed prikkels verwerken. Nu generaliseren ik eventjes, maar laten we het even zo als uitgangspunt nemen. En als je kijkt op festivals Lowlands of Dance Valley dan is alles is hard, hard, hard. En we hadden zoiets, nou we zijn geen muziekfestival. Dus er hoeft ook helemaal niet zo harde muziek te zijn.

00:30:11
Ik denk ook wel voor de luisteraar dat het zo belangrijk is welke mensen runnen jouw festival? Wij deden dat over drie dagen met 250 vrijwilligers.

En daar heeft ook die eventmanager heel duidelijk gezegd tegen al die vrijwilligers: jij bent de ambassadeur van het festival, jij heet de mensen welkom. Dus de gastvrijheid begint vaak bij jou.

Inspireer anderen en deel dit idee

Share on twitter
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email

Misschien vind je dit ook interessant

Een strandfeest zonder stress over het weer

Als je een keer behoefte hebt aan een strandlocatie, maar niet afhankelijk wilt zijn van het wisselvallige weer, kijk dan eens naar Strand Binnen.

Lees verder

Handige promotiestand voor elke locatie

Niet alle locaties zijn geschikt voor een stand. Gelukkig is er dan ook een trailer met ingebouwde tafels, stoelen en schermen, zodat je op elke locatie jouw merk of product kan laten zien. 

Lees verder

Drones geven een spectaculaire lichtshow

In deze video’s zie je drones een spectaculaire lichtshow geven. Elke video is net even anders. Laat je inspireren! 

Lees verder

Een reactie plaatsen