Podcast: steenpapier en recyclen

Waarom is steenpapier zoveel duurzamer dan gewoon papier? En hoe kun jij als eventplanner een steentje bijdragen om steenpapier bekender te laten worden?

Het is alweer bijna 3 jaar geleden dat ik voor het eerst over steenpapier hoorde en hier een blog over schreef. Ook daarna heb ik het nog weleens gedeeld onder eventplanners, op verschillende manieren. Maar het slaat nog niet echt aan.

Dat is gek, want het is zo een wonderlijk papiertje (van nature watervast en scheurt niet snel) en zoveel duurzamer dan papier. En we willen allemaal graag een steentje bijdragen om duurzamer te zijn. Daarom dacht ik, ik besteed er óók een podcastaflevering aan. Misschien helpt dat 🙂

In deze podcast praat ik met Allard Lith, eigenaar van Stone Paper. Zij verkopen steenpapier aan drukkerijen. Ik praat met hem over waarom steenpapier nog niet omarmt wordt. We praten ook over bewustwording en recycling.

HIGHLIGHTS

Hieronder vind je een aantal highlights uit de podcast.

00:02:55
Samira: Voor de mensen die geen idee hebben wat steenpapier is… Ik vertel er vaak over en dan moeten mensen toch altijd eerst even denken, want je hebt het ook niet over houtpapier. Kun je vertellen wat het verschil is tussen “gewoon” papier en steenpapier?

Allard: Steenpapier is gemaakt van steen. Dat spreekt voor zich. Steen is in dit geval helemaal tot poeder gemalen marmer eigenlijk. En we gebruiken afval uit de mijnindustrie. Het betekent dat we dus niet de grond in gaan. Er is zoveel reeds gedumpt afval om uiteindelijk de komende 100.000 jaar, of in ieder geval heel lang, steenpapier te kunnen maken. Ook omdat het 100% efficiënt is. Het is niet zo dat we zoals bijvoorbeeld in het ouderwetse bomenpapier, daar wordt maar ongeveer een kwart van de boom gebruikt en de rest is eigenlijk afval. Je kan van heel weinig gebruik maken, want je moet die vezel hebben. Dat betekent dat de barsten, bladeren en noem maar op, dat is allemaal eigenlijk ongebruikt spul.

00:11:28
Samira: Wat ik bijvoorbeeld heel leuk vind aan het steenpapier is dat het waterproof is. En ik heb het idee dat mensen denken dat er een reliëf in zit ofzo. Maar ik heb nu een boekje in m’n handen vol met verschillende blaadjes. Het is gewoon papier. Als je het niet had gezegd, dan zou je niet weten dat het steenpapier is. Het is wat gladder. Het lijkt een beetje een soort coating.

00:14:17
Allard: Ik denk dat de meerwaarde voor een event of een bedrijf of wat dan ook is, is dat je als je duurzame keuzes maakt, wil je het ook laten zien want anders doe je het voor je eigen overtuiging. Dat is hartstikke goed, daar is niets mis mee. Alleen dan maak je niet optimaal gebruik van het fenomeen dat je daarmee bezig bent.

00:16:50
Allard: Dat is echt mijn volste overtuiging. Duurzaamheid wordt pas een succes als je er geld mee kan verdienen. Even heel plat gezegd. En geld verdienen betekent dat je dat je het functioneel kan toepassen. En het is hartstikke goed als je als je zonnepanelen op het dak doet, omdat je vindt dat het moet. Maar uiteindelijk is het een succes omdat het gewoon de rekening naar beneden brengt en uiteindelijk geld oplevert. Datzelfde geldt voor steenpapier. Omdat het anders is en omdat het anders voelt heeft het meerwaarde. Alleen dan moet je dus wel communiceren en uitleggen.

Plaats een reactie