TEDxAmsterdamED verrast haar congresbezoekers met een festival

7 juli 2017

Het ene moment zit je in een congreszaal, het volgende moment loop je via het podium een festival op. Wat was er precies te beleven bij TEDxAmsterdamED bij het pop-up festival? En hoe kijkt de organisatie terug op dit idee?

Uitschuifbaar scherm

Vanuit een congreszaal via het podium een festival oplopen. Dat is nog eens een leuke verrassing! Maar hoe werkt het dan, vraag je je misschien af.

Weet je nog dat ik schreef over Theater Amsterdam? Op het podium in de grote zaal staat een 180° projectiescherm. In het midden kan het scherm open schuiven. Het is dan een soort deur naar een loods direct achter de congreszaal. Deze extra ruimte je bijvoorbeeld gebruiken voor een act tijdens een voorstelling of presentatie. Bij TEDxAmsterdamED besloten ze de ruimte te gebruiken voor een mini-festival.

Mini-festival op het podium

Op het festivalterrein konden mensen een hapje eten, lekker rustig zitten of met elkaar in gesprek gaan. Om het gesprek te stimuleren waren er diverse acts en matchmakers. Theatraal natuurlijk, compleet volgens thema. Er stond zelfs een reuzenrad (maar dan een kleine variant). Mensen werden uitgenodigd om met een onbekende het reuzenrad in te stappen, om elkaar beter te leren kennen.

Waarom deze vorm?

Ik heb Laura Koenders, een van de organisatoren, wat vragen gesteld over dit leuke idee. Hoe kwamen ze hier eigenlijk op?

“Vorig jaar hadden we voor het eerst een interactief programma vanuit de gedachte: je leert meer van een combinatie van verschillende werkvormen, dan alleen van zitten en luisteren. Achter bleek dat bezoekers liever zelf een werkvorm willen kiezen. Daarnaast vond men het programma veel te vol, waardoor ze aan het einde van de dag niet meer konden verwerken wat er in de talks werd verteld. Dit jaar wilden we de gasten dus meer ruimte geven voor het verwerken van de nieuwe ideeën op hun eigen manier. Hierdoor kwamen we op het idee om na ieder uur talks, 1,5 uur verwerkingstijd in te plannen. Onze productieleider Ton de Langen (met een achtergrond in theatrale onderwijs evenementen) kwam toen met het idee een festivalterrein op te bouwen.”

Hoe kijken ze erop terug?

“Het gaf voor de organisatie rust dat alles in één ruimte was en niet verspreid over het gebouw.” vertelt Laura. “We konden duidelijk zien dat mensen daadwerkelijk meer in contact kwamen met elkaar. Dit blijkt ook uit de enquête. Het was ook gewoon heel cool om weer iets nieuws uit te kunnen proberen en het evenement te innoveren.”

Ik vroeg me natuurlijk ook af wat de gasten ervan vonden. Laura vertelt: “Van de gasten kregen we wisselende reacties. Vrijwel iedereen was heel erg onder de indruk van hoe het er uit zag en vooral de onthulling zorgde echt voor een wauw-effect. De helft van het publiek vond het fijn om zelf te kunnen beslissen wat ze gingen doen, naar een workshop, in het reuzenrad, of gewoon even niets. Voor de andere helft was het programma alsnog te vol gepland. Er waren continu workshops en ze wilden niets missen waardoor er alsnog geen tijd was om te reflecteren op de talks aangezien niet alle workshops ingingen op thema’s uit de talks. Volgend jaar nemen we dit zeker weer mee en gaan we het concept verder perfectioneren. Uiteindelijk willen we natuurlijk dat iedereen tevreden is!”

Bekijk meer foto’s van TEDxAmsterdam 2017 op flickr.com.

(Foto’s: TEDxAmsterdamED)

Inspireer anderen en deel dit idee

Share on twitter
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email

Misschien vind je dit ook interessant

Drone show in Amsterdam

De eerste drone show in Nederland: wij waren erbij!

Afgelopen weekend werd er voor het eerst een drone show gegeven in Nederland. Ik was er al nieuwsgierig naar na het zien van wat shows op Youtube. Hier moest ik natuurlijk bij zijn! 

Lees verder
hergebruik presentatie

Hergebruik presentaties voor meer bereik

Het voorbereiden van een presentatie kost veel tijd. Laat het verhaal na één keer presenteren niet liggen, maar hergebruik de nuttige informatie!

Lees verder
Ring als muis

Goodies gespot online: een ring als muis en glimmende taarten

Het is weer tijd voor ‘Goodies gespot online’. Deze keer kwamen we een ring tegen waarmee je je computer kan bedienen. Ook zagen we bijzondere, glimmende taarten!

Lees verder

Een reactie plaatsen