toegankelijkheid van evenementen

Vlog: Het is slecht gesteld met de toegankelijkheid van evenementen

21 september 2018

Ik val maar met de deur in huis. Veel evenementen zijn slecht toegankelijk voor mensen met een beperking. Gelukkig kunnen organisatoren en locaties het verbeteren met behulp van een nieuw boek.

Met alleen een toiletbeugel ben je er nog niet

Waarschijnlijk denk je dat je met een lift en een toiletbeugel al een heel eind bent. En toegegeven, ik heb er ook nog nooit over nagedacht bij het organiseren van een evenement. Een lift is bijvoorbeeld niet altijd breed genoeg voor een rolstoel. En een rolstoelgebruiker plaatst z’n stoel graag náást het toilet, maar daar is meestal geen ruimte voor. Dus ja, een toiletbeugel of niet, de rolstoelgebruiker kan nog steeds niet (eenvoudig) naar de wc.

Op bezoek bij de boekpresentatie

Marianne Dijkshoorn is slecht er been en is toegankelijkheidsadviseur. Ze heeft een boek geschreven met de titel ‘Maak je event toegankelijk voor iedereen’. Een mooi streven, want een ieder zou zich welkom moeten voelen en zonder al te veel poespas moeten kunnen genieten van een evenement.

Over mijn bezoek heb ik een vlog gemaakt. Enerzijds omdat ze een aantal leuke elementen heeft toegevoegd aan haar presentatie. Anderzijds omdat ik benieuwd was naar haar tips. Ik ging ook in gesprek met enkele bezoekers.

Zelf een beperking ervaren

Tot nu toe waren de boekpresentaties die ik bezocht heb, niet heel bijzonder. Aan deze presentatie was meer aandacht besteed. Zo gaf Marianne de bezoekers de kans te ervaren hoe het is om een beperking te hebben. Zoals je in de vlog kon zien konden bezoeker ervoor kiezen om in een rolstoel de lift in te gaan en boven een parcours met obstakels te volgen.

Ook liet ze mensen tijdens een deel van haar presentatie een slaapmasker opdoen. Zo kun je ervaren hoe het is om niets te zien en zo beter focussen op de inhoud van haar verhaal.

Slaapmaskers tijdens presentatie

3 Tips om jouw evenement toegankelijker te maken

Tijdens de boekpresentatie en gesprekken met rolstoelgebruikers werd me duidelijk dat er nog een hoop valt te verbeteren. Het is ook interessant om daar als organisatie over na te denken, want je loopt een deel van je bezoekers mis. Marianne gaf 3 tips waar je aan kunt denken om je evenement toegankelijker te maken:

  1. Vermeld duidelijk op je website hoe bereikbaar de locatie is en hoe toegankelijk je evenement of locatie is voor mensen met een beperking.
  2. Zorg voor minimaal een goede rolstoeltoegankelijkheid met de juiste afmetingen.
  3. Controleer of iedereen de locatie makkelijk kan verlaten bij calamiteiten.

Lees meer over Marianne en haar boek op geenbeperkingmeer.nl.

Deze blog is tot stand gekomen in samenwerking met Welkom Toegankelijkheid & Evenementen. Meer informatie vind je in onze disclaimer

Inspireer anderen en deel dit idee

Share on twitter
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email

Misschien vind je dit ook interessant

makathon organiseren

Interview: makathons organiseren om oplossingen te vinden

Met makathons kun je mensen een bepaalde maatschappelijk probleem laten oplossen door creatieve ideeën. In dit interview vertelt Suze van PWN waarom ze dit organiseren.

Lees verder
Zijden bloemen

Zijden bloemen als sfeermaker en eyecatcher

Je evenement of beursstand kun je heel makkelijk opfleuren met kleurrijke bloemen, planten en zelfs bomen. Kunstbloemen zijn duurzaam en zijn bijna niet van echt te onderscheiden.

Lees verder
Locatie- en ruimte-indeling

Interview: tips over het bepalen van een goede ruimte-indeling

Sluit de gekozen locatie en opstelling wel bij jouw evenement? En als je tussendoor het format aanpast, pas je dan ook de opstelling daarop aan? Ik sprak over dit onderwerp met Jan-Jaap In de Maur.

Lees verder

Een reactie plaatsen