Vlog: Het is slecht gesteld met de toegankelijkheid van evenementen

Ik val maar met de deur in huis. Veel evenementen zijn slecht toegankelijk voor mensen met een beperking. Gelukkig kunnen organisatoren en locaties het verbeteren met behulp van een nieuw boek.

Met alleen een toiletbeugel ben je er nog niet

Waarschijnlijk denk je dat je met een lift en een toiletbeugel al een heel eind bent. En toegegeven, ik heb er ook nog nooit over nagedacht bij het organiseren van een evenement. Een lift is bijvoorbeeld niet altijd breed genoeg voor een rolstoel. En een rolstoelgebruiker plaatst z’n stoel graag náást het toilet, maar daar is meestal geen ruimte voor. Dus ja, een toiletbeugel of niet, de rolstoelgebruiker kan nog steeds niet (eenvoudig) naar de wc.

Op bezoek bij de boekpresentatie

Marianne Dijkshoorn is slecht er been en is toegankelijkheidsadviseur. Ze heeft een boek geschreven met de titel ‘Maak je event toegankelijk voor iedereen’. Een mooi streven, want een ieder zou zich welkom moeten voelen en zonder al te veel poespas moeten kunnen genieten van een evenement.

Over mijn bezoek heb ik een vlog gemaakt. Enerzijds omdat ze een aantal leuke elementen heeft toegevoegd aan haar presentatie. Anderzijds omdat ik benieuwd was naar haar tips. Ik ging ook in gesprek met enkele bezoekers.

Zelf een beperking ervaren

Tot nu toe waren de boekpresentaties die ik bezocht heb, niet heel bijzonder. Aan deze presentatie was meer aandacht besteed. Zo gaf Marianne de bezoekers de kans te ervaren hoe het is om een beperking te hebben. Zoals je in de vlog kon zien konden bezoeker ervoor kiezen om in een rolstoel de lift in te gaan en boven een parcours met obstakels te volgen.

Ook liet ze mensen tijdens een deel van haar presentatie een slaapmasker opdoen. Zo kun je ervaren hoe het is om niets te zien en zo beter focussen op de inhoud van haar verhaal.

Slaapmaskers tijdens presentatie

3 Tips om jouw evenement toegankelijker te maken

Tijdens de boekpresentatie en gesprekken met rolstoelgebruikers werd me duidelijk dat er nog een hoop valt te verbeteren. Het is ook interessant om daar als organisatie over na te denken, want je loopt een deel van je bezoekers mis. Marianne gaf 3 tips waar je aan kunt denken om je evenement toegankelijker te maken:

  1. Vermeld duidelijk op je website hoe bereikbaar de locatie is en hoe toegankelijk je evenement of locatie is voor mensen met een beperking.
  2. Zorg voor minimaal een goede rolstoeltoegankelijkheid met de juiste afmetingen.
  3. Controleer of iedereen de locatie makkelijk kan verlaten bij calamiteiten.

Lees meer over Marianne en haar boek op geenbeperkingmeer.nl.

Deze blog is tot stand gekomen in samenwerking met Welkom Toegankelijkheid & Evenementen. Meer informatie vind je in onze disclaimer

Plaats een reactie