Ultieme gastvrijheid door rekening te houden met dieetwensen

14 juli 2017

Goed eten op een evenement is belangrijk. Maar wat doe je eigenlijk met de dieetwensen van bezoekers? Als je het echt goed aanpakt, ben je gastvrij en overal op voorbereid.

Het eten op een evenement is een van de belangrijkste factoren. Veel feedback op evaluatieformulieren gaat dan ook over het eten. Ik had het me eerder niet zo gerealiseerd, maar goed eten draagt ook bij aan de gastvrijheid.

Gastvrijheid is meer dan een vriendelijke host

Dat leerde ik van onze gastblogger Maaike tijdens haar presentatie vorig jaar bij ZEP030. Voorheen dacht ik vooral aan vriendelijke hosts bij de ontvangst bijvoorbeeld. Maar er valt veel meer onder gastvrijheid, zoals:

 • hoe eenvoudig je je kunt aanmelden,
 • of de locatie goed bereikbaarheid is,
 • de service gedurende de dag.

Het is helemaal gastvrij als je de hele dag gratis water en/of koffie en thee kunt pakken tijdens een evenement. Extra punten scoor je als er ook nog eens koekjes bij liggen.

Omgaan met dieetwensen

Maar dan de dieetwensen. Hoe ga je daarmee om? Ik vind het in ieder geval gastvrij als je er vooraf naar vraagt, zodat mensen er niet zelf aan hoeven te denken. Door het vooraf te vragen ben je voorbereid en kun je met goede oplossing komen. Dat lukt op de dag zelf niet altijd. Bovendien is het veel prettiger werken voor de cateraar of locatie die het eten verzorgd. Goede gastvrijheid is niet alleen gericht op de bezoekers, maar ook op de partners en leveranciers.

Stem met de cateraar af wat je doet als er onverwachts mensen aankloppen met een dieetwens. En licht de crew in hoe ze omgaan met vragen hierover.

Mijn ervaring met locaties

Vorig jaar volgde ik een meerdaagse training op diverse locaties. Daar vroeg ik naar de mogelijkheden van plantaardig eten. Mijn ervaring op de locaties was erg uiteenlopend. Van zeer slecht tot verrassend goed (bij Kapellerput Hotel en Landgoed). Ik vertel erover in m’n vlog en wat voor impact het heeft gehad op mij als bezoeker én eventplanner.

Moraal van het verhaal

Wees gastvrij, vriendelijk en communiceer duidelijk over de mogelijkheden. Je hoeft niet alles op te lossen. Als iets niet mogelijk is en je communiceert dat vooraf, dan is dat meestal ook prima. De meeste mensen met bijzondere dieetwensen of allergieën zijn het gewend om zelf wat eten mee te nemen.

Ik ben heel benieuwd hoe jij omgaat met dieetwensen in de voorbereidingen van een evenement. Deel je tips met andere eventplanners hieronder!

Inspireer anderen en deel dit idee

Share on twitter
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email

Misschien vind je dit ook interessant

Magic Leap toont VR-animaties in de echte wereld

Als we het over de toekomst hebben en de toekomst van evenementen, dan is dit wel iets waar je echt naar gaat uitkijken!

Lees verder
Favoriete goodies 2017

Deel jouw favoriete goodie van 2017

Wat was jouw favoriete ‘goodie’ het afgelopen jaar? Deel het met ons en inspireer andere eventplanners!

Lees verder
Bobbleshop

Bobbles: grappige poppetjes met je eigen gezicht

Wil je een leuke herinnering geven aan jouw gasten? Met de Bobbleshop ontvangen ze een poppetje met hun eigen gezicht erop. Dit gaan ze zeker bewaren!

Lees verder

3 gedachten over “Ultieme gastvrijheid door rekening te houden met dieetwensen”

 1. Ja Samira, ik ben het helemaal met je eens. Goed eten tijdens een event is heel belangrijk. En zeker ook voor mensen met dieetwensen. Persoonlijk heb ik gemixte ervaringen met eten op een event. Ik kan me een aantal keer herinneren dat ik heel goed eten kreeg, vaak kwam de kok even vragen wat hij kon maken. Als ik op die events terugkijk, geef ik deze events ook een hogere beoordeling. Je ervaart de passie van de kok en het keukenpersoneel voor hun vak, door wat je op je bord krijgt.

 2. Ik ben naar heel wat meerdaagse events geweest en man wat kan je je ellendig voelen als er geen aangepast eten is ( Als je dieetwensen hebt ) Voordat ik nu een kaartje koop voor een meerdaags event check ik altijd even op welke locatie het wordt gehouden en hoe ze daar met dieetwensen omgaan.

  Wordt het op de locatie gehouden waar ik 3 dagen een plukje sla met 5 cherrytomaten kreeg, ga ik niet naar dat event. Hoe jammer dat ook is.

  Gelukkig zijn er steeds meer locaties die echt heel goed meedenken en je fantastisch kan eten. En je dus met volle energie het event kan volgen.

 3. Dank voor jullie reacties! Ik ben duidelijk niet de enige dus. Inderdaad ja, plukjes sla met een tomaatje, daar kun je niet op leven.

  Gelukkig zijn genoeg plekken waar je goed wordt geholpen en heerlijk kunt eten. Nu nog zorgen dat het normaal is en geen uitzondering.

Plaats een reactie