Unconference conference

Zo organiseer je een unconference

4 augustus 2017

Een unconference is een conferentie zonder een vooraf bepaald programma. De bezoekers bepalen het zelf. Wat zijn de voordelen en hoe organiseer je het?

Wat is een unconference?

Een unconference is een conferentie zonder vast programma. Waarom zou je dat willen, hoor ik je denken. Bij een unconference bepalen de bezoekers ter plekke de inhoud van het programma. Dat klinkt misschien wat ingewikkeld, maar het heeft een aantal voordelen.

Wat zijn de voordelen?

Een unconference organiseren is waarschijnlijk even wennen, maar het biedt veel mogelijkheden:

  • Het kost je minder voorbereidingstijd.
  • Bezoeker bepalen zelf wat ze willen horen en krijgen dus informatie waar ze √©cht behoefte aan hebben. Dat zorgt voor meer enthousiasme en energie.
  • Je bent hierdoor flexibel. Stel dat er in de week voor de conferentie iets in het nieuws is gekomen, dan kunnen de bezoekers besluiten daarover te praten.
  • Iedereen met een goed verhaal, mag spreken. Dus je ziet niet telkens the usual suspects. Het kan verrassend goed uitpakken als je een ‘underdog’ de kans geeft.
  • Als je dit met regelmaat organiseert voor dezelfde doelgroep, dan ontstaat er een sterke community. Je zult merken dat mensen enthousiaster zijn over jouw evenement, vaker terugkomen en anderen eerder zullen motiveren om mee te gaan.

Hoe pak je het aan?

Als je een unconference conferentie organiseert is het belangrijk een thema te kiezen. Zo trek je de juiste bezoekers aan en zorg je dat de alle sessies enigszins op elkaar aansluiten en elkaar versterken.

Je opent de dag in een plenaire zaal, waar je uitlegt hoe de dag eruit ziet. De tijden van het programma staan in principe wel vast. Ook zijn er diverse break outs.

Na de opening bepaal je samen met het publiek het programma. Dit kun je doen door mensen op te laten staan en een pitch te geven over hun sessie. Of door mensen met Post-Its input te laten geven over wat ze graag willen horen. En daar vervolgens een spreker bij te zoeken.

Het is handig om vooraf enkele ervaren sprekers uit te nodigen, die wat kunnen vertellen over het onderwerp. Ook voor hen geldt dat ze geen kant-en-klare slidedeck laten zien, maar inspelen op de behoefte van de bezoekers. Met deze sprekers zorg je ervoor dat je in ieder geval wat ‘sterkere’ sessies hebt als backup.

Als organisator moet je zodra het programma besloten is, het duidelijk communiceren en de tijd goed in de gaten houden. Voor de rest kun je het loslaten! Maak je ook niet te druk als je niet alle break-outs kunt vullen met een sessie. Dan verdeel je de mensen gewoon over een zaal minder. Flexibel zijn is het keyword van de dag ūüôā

Aan het einde van de dag komt iedereen weer samen in de plenaire zaal voor een afsluiting. Daar kunnen bezoekers inzichten of actiepunten met elkaar delen.

Durf jij het aan een unconference te organiseren?

Foto in header: True Webhosting

Inspireer anderen en deel dit idee

Share on twitter
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email

Misschien vind je dit ook interessant

Entertainment

Strtfstvl: de 3 leukste en vernieuwende theateracts

Twee dagen ondergedompeld worden in de wereld van straattheater bij Strtfstvl. Wat een vermaak! We delen de 3 leukste en vernieuwende theateracts.

Lees verder
Locaties

Seats2Meet for locals: meetings bij mensen thuis

Seats2Meet heeft iets nieuws in het leven geroepen; mensen mogen hun eigen huis of kantoor aanbieden voor meetings. 

Lees verder
Gadgets & Producten

Met dit oplaadstation zijn je bezoekers altijd mobiel bereikbaar

Als eventmanager denk je altijd mee met je gast, deelnemer, bezoeker of publiek.¬†Tegenwoordig bezoekt eigenlijk niemand meer een event zonder telefoon of tablet. En er is niets frustrerender voor je gasten als ze nog maar een paar procent ‘batterij hebben’.¬†Gelukkig is er het mobiele¬†oplaadstation Charge to go!¬†

Lees verder

Een reactie plaatsen