Voor eventplanners die durven te vernieuwen
Voor eventplanners die durven te vernieuwen

over eventgoodies

Via EventGoodies krijg je het ontwerp dat jouw zakelijke evenement onvergetelijk maakt. Wij helpen je in de voorbereiding met het concept en verbinden je indien nodig met experts voor de uitvoering.

De diensten van EventGoodies zijn niet voor iedereen. Het is voor eventplanners die durven te vernieuwen en impact willen maken met diepgang.

Actief deelnemen aan een evenement

Van toeschouwers naar deelnemers

8 maart 2019

Hoe zorg je dat jouw publiek écht deelnemen aan je evenement? Er is meer mogelijk dan een Q&A na een presentatie. Ik bezocht de workshop Interaction Design en deel de belangrijkste tips!

Afgelopen vrijdag deed ik mee aan de workshop Interaction Design. Ik was hier erg benieuwd naar omdat het lijkt op Event Design waar ik m’n certificaat voor heb gehaald. Aangezien ik graag blijf bijleren, erg nieuwsgierig ben en weer wat interessants wilde hebben om over te bloggen 😉 deed ik mee! De workshop werd gegeven door Jan-Jaap In der Maur, die ik eerder dit jaar geïnterviewd heb over het bepalen van de ruimte-indeling.

Ik kan wel zeggen dat ik me geen seconde verveelt heb deze dag. Ook heb ik amper de tijd gehad om foto’s te maken of social media updates te doen. We werden zo goed bezig en bij de les gehouden. Enerzijds om het juiste voorbeeld te geven, anderzijds om ons te laten proeven van de verschillende werkvormen.

Waarom is interactie belangrijk?

Dat interactie belangrijk is om een evenement horen we vaker, maar waarom eigenlijk? Daar zijn een aantal redenen voor. Ten eerste wil je dat bezoekers aan het einde van de dag tevreden naar huis gaan. Niet uitgeput omdat ze de hele dag moesten luisteren naar monologen. Moe maar voldaan, dat is toch veel beter? Door ze actief te laten meedoen krijgen ze een rol, leren en onthouden ze veel meer en krijgen ze energie.

Ideaal voor introverte mensen

Wat me opviel aan de dag is dat de werkvormen ideaal zijn voor introverte mensen. Ik herkende dat ook. Waar ik soms weleens wegduik of ontsnap aan een spelletje door achter m’n camera te duiken of naar de wc te gaan, deed ik hier actief mee. En ik vond het nog leuk ook!

Alternatieven voor sprekers

Interviewen van sprekers
Een van de onderwerpen die we bespraken waren alternatieven voor het inzetten van een spreker. Het interviewen van sprekers hebben we al eens gedeeld.

TV-formats nabootsen
We gingen even brainstormen en kwamen ook op het idee van tv-formats nabootsen, zoals College Tour, DWDD met verschillende tafelgasten of Zomergasten. Je kunt de spreker vragen een video of foto te laten zien en daar over verder praten, zoals ze dat ook in sommige tv-programma’s doen.

Interactieve panels (met maximaal 3 man!)
Een ander idee is een panel. Dit idee ken je vast, maar het wordt niet altijd even effectief uitgevoerd. Een tip hierbij is om hier maximaal 3 mensen als panellid te vragen, zodat ze ieder voldoende aan het woord komen. Aan de dagvoorzitter de taak om de panelleden met elkaar in gesprek te laten gaan in plaats van ze om de beurt hun zegje te laten doen.

Case study behandelen
Wat ook interessant is is om een case study te behandelen. Je laat mensen dan aan de slag gaan met het vinden van een oplossing voor een bepaald probleem. De spreker kan dan een expert zijn of een ervaringsdeskundige. Tussendoor vraag je aan de deelnemers waar ze tegenaan lopen. De ervaringsdeskundige kan antwoord en tips geven. Daarna kan de groep weer verder, tot de volgende vragenronde. Dit is een hele leerzame sessie voor de deelnemers en een stuk interessanter dan dezelfde informatie via slides over te brengen!

Spiegeltheater of rollenspel
Dit is ook een interessante vorm. Het rollenspel is wel bekend: twee deelnemers nemen ieder een rol aan en spelen een situatie na. Spiegeltheater heeft er iets van weg, maar je werkt dan met twee acteurs. Het publiek bepaalt wat de acteurs tegen elkaar zeggen of doen. Het is een soort improvisatietheater, maar met als doel mensen bewust te maken over iets. Omdat je met ervaren acteurs werkt kan het effect beter overkomen dan als je twee deelnemers op het podium haalt.

Roundtables na presentatie in plaats van Q&A
Dit is ook een goed idee. Als je in het programma bijvoorbeeld drie sprekers achter elkaar hebt gehad en dan de pauze begint. Organiseer dan een roundtable met elke spreker voor de mensen die wat meer de diepte in willen. Wie het eerst komt, wie het eerst maalt, want er is maar beperkt plek. Komen er maar twee mensen? Ook prima. Het gaat erom dat je de mogelijkheid biedt.

Alternatieve ideeen voor sprekers
Alternatieve werkvormen

Stemmen over het volgende onderwerp

Op de foto hierboven zie je trouwens vinkjes en getallen staan. We gingen stemmen over welke werkvorm we in de groep gingen oefenen. We mochten een idee een punt geven, een ander idee twee punten en het derde idee drie punten. Of om het makkelijker te maken kun je ook zeggen dat je zes punten mag weggeven aan één of meerdere ideeën. De werkvormen met de meeste punten hebben we behandeld. Je kunt mensen een vinkje laten zetten achter een idee of met kleine stickers werken.

Tips

Gedurende de dag kreeg ik heel veel goede tips te horen. Een aantal heb je hierboven al terug kunnen lezen. Maar deze tips zijn ook belangrijk:

  • als je weet welke werkvorm je wilt toepassen op je evenement moet je de spreker (of expert/ervaringsdeskundige) als het waren casten. Niet elke spreker is geschikt of ervaren genoeg voor elke werkvorm. Jij hebt de regie, dus kies de juiste persoon uit!
  • bestaat jouw evenement uit meerdere werkvormen? Zorg dan voor wat speling qua tijd. Spontaniteit werkt het beste. Dus blijkt bijvoorbeeld uit een stemronde dat er behoefte is om meerdere oefeningen te doen, geef die ruimte dan ook. Des te tevredener gaan de bezoekers naar huis aan het einde van de dag.
  • geef mensen ook de tijd om eventuele informatie op te schrijven. Dat deed Jan-Jaap in deze workshop ook en dat vond ik zo prettig. Niet meteen na de laatste oefening de zaal uitgestuurd worden omdat lunch begint, maar nog even 5 minuutjes de tijd krijgen om een en ander op te schrijven.
  • probeer ietsjes eerder te stoppen aan het einde van de dag. Het is superfijn als je iets meer tijd over hebt. Daar gaat niemand over klagen. Ietsjes later beginnen vinden mensen daarentegen vaak een stuk vervelender.

Deze blog is tot stand gekomen in samenwerking met Dagvoorzitter.nl. Meer informatie vind je in onze disclaimer.

Inspireer anderen en deel dit idee

Share on twitter
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email

Misschien vind je dit ook interessant

Laat producten zweven

Laat producten zweven op je stand

Wil je dit jaar iets bijzonders op je stand? Laat producten zweven! Wat je ook maar wilt; taarten, bordspellen, lampen, boeken of laptops. 

Lees verder
EventCanvas boek

Boekentip: Event Design Handbook

Een must-read voor iedereen die evenementen organiseert en dit naar een hoger plan wil tillen: het Event Design Handbook.

Lees verder

Dit bankje zorgt voor spontane gesprekjes

Met vreemden in gesprek gaan is soms een beetje lastig. Dit inschuifbare bankje maakt het wat makkelijker. Het brengt jouw eventbezoekers letterlijk dichter bij elkaar!

Lees verder

Plaats een reactie