Het verschil tussen sfeervideo’s en een vlog

Wat is eigenlijk het verschil tussen een sfeervideo en een vlog? En wanneer kies je voor welke vorm? Daar krijg je in deze blog antwoord op.

Onlangs was ik op de Locatietour om te vloggen over het evenement. Een van deelnemers vroeg wat eigenlijk het verschil was tussen een vlog en de video die Broerz dezelfde dag maakten. Die vraag hoor ik vaker. Dus ik licht het graag toe, inclusief beide video’s over hetzelfde evenement. Dan kun je zelf het verschil zien!

Professionele (sfeer)video’s

Als je een professionele filmmakers inhuurt dan krijg je, zoals de naam al zegt: een professionele video. Dat wil zeggen dat:

  • je werkt met mensen die dagelijks bezig zijn met hun vak,
  • zij alles weten over hun materiaal, nieuwe ontwikkelingen en hoe je een bepaalde boodschap over brengt,
  • ze ervaring hebben met filmen op locatie en in dit geval tijdens evenementen.
  • ze vaak handige tools om er echt wat speciaals van te maken, zowel qua filmen als qua editten.

Dit zet je in als je zelf volledig wilt bepalen wat er wel en niet in komt. Het komt uiteindelijk op jouw website en kanalen te staan. Natuurlijk geven de filmmakers advies en denken ze mee. Zo’n video is een geweldig marketingmiddel om jezelf goed op de kaart te zetten.

De video van Broerz over de Locatietour in maart 2019

Vlogs door influencers

Een vlog is van oorsprong een blog in videovorm. Of een dagboek in videovorm. Wat een vlog anders maakt dan een sfeervideo is:

  • dat je in een vlog meestal een kijkje in iemands leven krijgt. Je leert iemand zo steeds beter kennen.
  • dat vlogs meestal minder professioneel zijn en als het goed is vrijwel ongescript.
  • dat vlogs spontaner en echter overkomen en daardoor betrouwbaarder zijn.
  • dat als je kiest voor een vlogger of influencer, je een nieuwe doelgroep bereikt. In mijn geval jullie, eventplanners.

Een vlog inzetten is dus interessant als je een bepaalde doelgroep wilt bereiken. Je moet daarom ook een vlogger kiezen met een achterban die aansluit bij jouw doelgroep.

Houd er wel rekening mee dat je in tegenstelling tot de sfeervideo als opdrachtgever heel weinig invloed op wat er in de vlog gedeeld wordt.

Mijn vlog over dezelfde Locatietour

Beide vormen inzetten kan ook

Het mooie is dat je beide vormen kunt inzetten en het een mooie aanvulling is op elkaar. Bij bovenstaande video’s zie je zo nu en dan dezelfde beelden voorbij komen, maar de boodschap en sfeer is anders.

Linda Kerkhoven, de organisator van de Locatietour vertelt waarom zij beide vormen inzet: “Ik zet professionele filmmakers in voor de aftermovie, omdat ik graag de sfeer van deze dag samengevat wil zien in een film van 2 tot 3 minuten. Daar heb je experts voor nodig! De aftermovie zorgt ervoor dat alle locatiepartners zichtbaar zijn en het is tevens een prachtig visitekaartje voor het event zelf. Dat resulteert in nieuwe aanwas van deelnemers.

De vlog zet ik in voor aspecten waar in de aftermovie geen ruimte voor is, maar waar je toch graag meer aandacht aan zou willen besteden. Het zorgt daardoor voor een mooie spreiding in content waardoor de olievlek zich meer en meer uitspreidt.” 

Sfeervideo’s in vlogstijl

Aangezien vloggen en video’s zo populair is geworden en het filmen heel laagdrempelig maakt, zie je ook hybride vormen. Zo zijn er steeds meer medewerkers bij bedrijven die zelf vloggen over het bedrijf.

Sinds ik vlog voor EventGoodies vragen eventplanners steeds vaker of ik kom vloggen over hun evenement. Ze krijgen dan een sfeervideo in vlogstijl. Maar dan zonder mijn gezicht in beeld te brengen. Het gaat immers niet om mij. Ik houd in dit geval wel rekening met alle wensen van de klant. Klant is immers koning!

Mocht jij een eigen sfeervideo willen in vlogstijl, stuur dan even een berichtje!

Plaats een reactie