5 Alternatieve formats voor een congres

5 alternatieve formats voor events

Er is zoveel meer dan een keynote-spreker en subsessies. We geven je een aantal ideeën om het programma van je evenement eens helemaal anders te doen.

De meeste congressen die ik tot nu toe bezocht heb, zien er ongeveer als volgt uit. In het ergste geval zit ik de hele dag in één zaal, waar de ene na andere spreker zo’n uur een verhaal vertelt. Meestal bestaat een congres uit een of twee keynote-sprekers en een aantal subsessies waar je uit kunt kiezen. De subsessies zijn soms weer presentatie, maar gelukkig ook vaak een workshop of andere interactieve sessie. Er zijn natuurlijk allerlei andere manieren om je bezoekers te informeren, iets te leren of te inspireren.

Voor ik je een aantal ideeën geef, wil ik wel benadrukken dat het format moet passen bij je doel en je bezoekers. Niet elk onderdeel is geschikt voor elk evenement. Maar er is in ieder geval meer in het leven dan presentaties 🙂

1. Interview met spreker

Een hele eenvoudige manier om het net even anders te doen is door de spreker te laten interviewen in plaats van te presenteren.  Dit is veel speelser en fijner om naar te luisteren. De spreker kan zo ook uitgedaagd worden en dingen vertellen die hij/zij uit zichzelf anders niet had verteld. Een ander voordeel is dat je wat minder ervaren sprekers kunt uitnodigen.

2. Unconference

Als je niet teveel wilt afwijken van een ‘traditioneel’ programma, zou je eens kunnen kijken naar een de unhttps://anchor.fm/demeetingroom/episodes/6–Unconference-conference-e5lcfjconference. Dit is een conferentie zonder vooraf bepaald programma. Je laat de aanwezigen aan het begin van de dag meedenken en stemmen over de onderwerpen. Daarnaast zorg je ervoor dat er sprekers of experts aanwezig zijn die flexibel zijn en ad hoc kunnen inspelen op de behoefte. Je moet dit wel goed voorbereiden, maar het zorgt voor een uniek programma dat echt aansluit op wat je bezoekers willen weten.

3. Makathon

Sommige evenementen staan in het teken van vernieuwing, waarbij sprekers de bezoekers vooral inspireren om dingen anders te doen. Je zou dan in plaats van inspirerende sessies ook een makathon kunnen organiseren waarbij bezoekers gezamenlijk werken aan oplossingen. Je begint dan met een kick off waarbij het doel van de makathon wordt toegelicht en vervolgens gaan de mensen in teams aan de slag. Houd er wel rekening mee dat een makathon meestal meerdere dagen duurt en veel tijd en energie vergt van de deelnemers. De voordelen zijn dat het erg leerzaam is voor de deelnemers, zij elkaar heel goed leren kennen en vooral dat er hele interessante en bruikbare oplossingen uit voort kunnen komen.

4. Brainstorms

Vind je een makathon nog iets te gewaagd of niet helemaal geschikt? Dan kun je ook een eenvoudigere brainstorm plannen in je programma. Laatst heb ik deelgenomen aan een evenement waarbij er een vraagstuk van een bedrijf werd voorgelegd. Vervolgens waren er een aantal vragen om te beantwoorden in een brainstorm. Elke deelnemer kon kiezen welke over welke vraag hij/zij graag meedacht. Aan het einde van de brainstorm presenteerde elke groep de ideeën. Ik vond het een hele leuke en leerzame manier om een onderwerp te behandelen. Het is eenvoudig te organiseren en de deelnemers doen actiever en energieker mee.

5. Debat

In het verleden heb ik weleens een debat georganiseerd voor het personeel. Tijdens het debat werden stellingen behandeld die erg leefden onder de medewerkers. Het mooie aan deze vorm is dat twee kanten van een onderwerp belicht wordt. Een bijkomend voordeel is dat mensen zich meer gehoord voelen. Het is wel verstandig om een externe en ervaren gespreksleider uit te nodigen. Iemand die objectief is en weet het debat in goede banen te leiden.

Heb jij ooit eens een bijzondere format gekozen voor jouw evenement? Laat het ons weten in de reacties.

Plaats een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wie zijn wij?

De Event Planner Academy is de 'one-stop-shop' voor events. De plek waar jij als Event Planner alles vindt wat je nodig hebt: kennis & expertise, een veilige en warme community met gelijkgestemden en de mogelijkheid om vragen te stellen aan Event Experts op allerlei gebieden. Niet langer alles alleen maar samen sneller naar een fantastisch resultaat! 


Jouw go-to plek!

Deze Academy is de ‘one-stop-shop’ voor events. De plek waar jij als Event Planner alles vindt wat je nodig hebt: kennis & expertise, een veilige en warme community met gelijkgestemden en de mogelijkheid om vragen te stellen aan Event Experts op allerlei gebieden. Niet langer alles alleen maar samen sneller naar een fantastisch resultaat! 

Vind hier de handigste resources & downloads en de beste leveranciers. Leer hier een nóg betere Event Planner te zijn. Niet alleen voor je opdrachtgever of baas maar bovenal voor jezelf. Zodat jij vol zelfvertrouwen je vak kunt uitoefenen!

Enneh.. een groot verschil met al die andere eventplatformen? De Event Planner Academy is een totaaloplossing! Niet alleen leveranciers vinden of alleen een cursus volgen. Nope, alles-in-1.