Tijdens het evenement Opening Minds kregen we veel tips over neuromarketing en hoe je mensen positief kunt beïnvloeden op je evenement. We delen 15 tips!
Vorige week bezocht ik Opening Minds, een evenement georganiseerd door Effectivents. Zij geven trainingen in eventmanagement. Het thema stond helemaal in het teken van het brein en gedachten.
Inhoud
Het belang van emoties
De dag begon met een keynote van Daan de Raaf. Hij vertelde hoe ons brein werkt en hoe je dit kunt inzetten op je evenement. Erg interessant! Een aantal feiten wist ik al, maar als je het zo achter elkaar nog eens hoort, dan zet je dat toch wel echt aan het denken.
Mensen beslissen onbewust en op basis van emotie
Zo vertelde hij dat je brein maar liefst 95 tot 99% uit een onbewust gedeelte bestaat. Het gedeelte wat emotioneel is en waar je reageert op reflex en oerinstinct. Hier worden de meeste beslissingen genomen. Emoties zijn dus erg belangrijk als je mensen wilt beïnvloeden.
Voorkomen van pijn is het krachtigst
Hij vertelde nog iets interessants: het voorkomen van pijn is krachtiger dan het verhogen van plezier. Ik kan me voorstellen dat dit ook belangrijk is bij de promotie van je evenement. Communiceer niet alleen maar dat het een mooie dag wordt, maar vooral wat het evenement precies oplevert. Welke pijn neemt het evenement weg voor de bezoeker?
"Het voorkomen van pijn is krachtiger dan het verhogen van plezier"
5 tips om neuromarketing in te zetten op je evenement
Tijd voor de 5 tips die je kunt inzetten om je (potentiële) bezoekers te beïnvloeden:
- Sluit aan op de emotie met behulp van storytelling. Storytelling activeert meerdere delen in de brein. Met name het onbewuste brein waar de meeste beslissingen worden gemaakt.
- Maak gebruik van FOMO (Fear of Missing Out). Denk aan early bird tickets en tijdsdruk.
- Laat zien welke mensen zich al hebben aangemeld voor jouw evenement. Dit noemen we sociale beïnvloeding en kan mensen over de streep trekken ook een kaartje te kopen.
- Bouw een relatie op met je achterban. Dit kun je bijvoorbeeld doen door je e-mails persoonlijk af te sluiten. Dit helpt overigens ook met het verlagen van de no shows. Hoe persoonlijker je bent, hoe eerder mensen zich netjes zullen afmelden.
- Als je in een evaluatie wilt weten hoe mensen onbewust over iets denken, maak dan gebruik van Implicit Association Testing.
5 werkvormen om mensen te activeren
Na de keynote bezocht ik een workshop van Erik Peekel. Ik kan me helemaal vinden in zijn boodschap dat je niet alleen maar mensen moet laten luisteren naar sprekers, maar ze actief te laten meedenken. Zo zorg je ervoor dat ze de content beter onthouden en je zet ze aan tot actie. Ook kun je zo de kennis van verschillende sessies met elkaar verbinden.
Hij deelde 5 werkvormen waarmee je bezoekers actief laat meedenken:
- Thematafels voor bij de ontvangst en pauzes. Koppel aan enkele tafels een thema dat aansluit op je evenement. Bij binnenkomst of in pauzes kunnen bezoekers vrijblijvend met elkaar in gesprek over het onderwerp. Wat fijn is aan deze vorm is dat het heel laagdrempelig is. Bezoekers die niemand kennen of wat introvert zijn, kunnen aansluiten en het eerst even aanhoren voor ze al dan niet zich mengen in het gesprek.
- Tafellakensessies in rondes over diverse onderwerpen. Hier gaan mensen met elkaar in gesprek over een onderwerp. Een gespreksleider leidt het gesprek in goede banen en schrijft de belangrijkste punten op. Met deze vorm activeer je mensen door de associaties die ze maken met wat op het tafellaken staat. Door met verschillende rondes te werken, kan een volgende groep voortborduren op wat de eerste groep heeft opgeschreven. Zo voorkom je dat elke groep met dezelfde input komen.
- Een superbrainstorm door 1:1 speeddates. Dit kun je zelfs doen in een grote congreszaal. Sterker nog, daar heb ik het een keer zelf meegemaakt. Je gaat met de persoon voor, achter of naast je nadenken over een oplossing voor een concreet probleem. Wat heel prettig is aan de superbrainstorm is dat je meteen een goed onderwerp hebt, het leerzaam is, je expertise kan delen en je gelijk een contact hebt gelegd!
- Een Wandverslag door kunstenaars met woord en beeld. Het Wandverslag ken je denk ik wel. Een groot bord dat aan het einde van de dag volstaat met tekeningen en quotes van de dag. Een goede en creatieve manier om je evenement vast te leggen. Bekijk het Wandverslag van Opening Minds.
- Walk-your-talk: stemmen door je te verplaatsen in de ruimte. Dit principe ken je vast wel. Nu weet ik eindelijk ook hoe het heet! Met Walk-your-talk stemmen bezoekers over een stelling. Laat ze bijvoorbeeld helemaal links staan als ze het ergens mee eens zijn en helemaal rechts bij oneens. Of kies voor gradaties, zodat ze er ook tussenin kunnen gaan staan. Tijdens het evenement deden we er een schepje bovenop en stemden we in een kwadrant.
"Laat deelnemers eerst zelf op papier een vraag beantwoorden, voor je dit plenair bespreekt."
5 praktische tips
Ik heb meer praktische tips gehoord deze dag die ik graag met je deel.
- Als je een vraag stelt aan je publiek, laat ze het antwoord eerst zelf opschrijven. Zo laat je ieder zelf nadenken over het onderwerp. Bovendien voorkom je dan dat hun mening wordt beïnvloed door de eerste persoon die zijn mening deelt met het publiek.
- Laat niet de dagvoorzitter een dag samenvatten maar de deelnemers zelf. Bijvoorbeeld in groepjes. Ook hier denken mensen er dan zelf over na.
- Wil je dat mensen gaan nadenken en sparren over een bepaald onderwerp? Kies dan een onderwerp waarvan ze denken: “He he, wat goed dat we dit nou eens behandelen.”
- Ken je de ‘Magische 20 minuten‘? Mensen kunnen zich circa 20 minuten goed concentreren. Ik vind het daarom ook fijn als sessies niet langer duren 🙂 Zijn de sessies toch langer, zorg dan dat er elke 20 minuten iets verrassends gebeurd om de aandacht vast te houden.
- Tafels blokkeren de communicatie. Je ziet het ook gebeuren. Als mensen achter een tafel zitten, zijn ze eerder geneigd in zichzelf te keren door aantekeningen te maken of op hun mobieltje te kijken. Als mensen verbinden en interactie belangrijk is bij een sessie, haal dan de tafels weg.
Wat ik trouwens erg sterk vond aan dit evenement is dat het thema heel goed doorgevoerd is in de uiting, het programma en de sprekers. Ook vond ik alles eromheen zo leuk, qua aankleding en invulling. Daarover binnenkort meer. Ik ben in ieder geval erg geïnspireerd naar huis gegaan!
Deze blog is tot stand gekomen in samenwerking met Effectivent. Meer informatie vind je in onze disclaimer.