Copywriting (commercieel schrijven) is van groot belang bij evenementen. Hoe zorg je dat mensen zich aanmelden? Ik volgde een workshop en deel de belangrijkste tips.
Hoewel ik veel schrijf en een marketingachtergrond heb, is commerciële teksten schrijven voor mijn eigen website toch een uitdaging. Bovendien doe ik iets wat nog redelijk nieuw is. Daardoor begrijpen veel mensen niet echt wat ik doe en hoe ik m’n geld verdien. Ik besloot daarom een workshop commercieel schrijven te volgen bij Copycoach Miro.
Tijdens zijn workshop hoorde ik een aantal tips die ook voor jou interessant zijn. Om aanmeldingen te krijgen voor je evenement moet je namelijk wervende teksten schrijven. En dat gaat een stuk verder dan informatieve of ‘leuke’ teksten. Daarom dus de belangrijkste tips op een rij!
Inhoud
Geen draaiboek maar checklist
Het heeft niets met copywriting te maken, maar ik vond het wel een goed idee. Miro gebruikte voor zijn workshop geen draaiboek, maar een checklist. In plaats van op de minuut te plannen wat je gaat vertellen, speel je in op de behoefte van je publiek. Daarbij is het wel handig dat je de belangrijkste punten behandelt. Een checklist volstaat daarbij! Het lijkt me een stuk vrijer en ontspannender zo. Voor zowel de spreker als de bezoeker.
"Zeg niet dat je evenement uitverkocht is, terwijl je gratis kaarten weggeeft"
Vertel de waarheid
Nu tijd voor de tips over copywriting. Bij commerciële teksten mag je iets mooi neerzetten, maar vertel wel altijd de waarheid. Zeg niet dat je evenement uitverkocht is, als je de dagen ervoor nog gratis kaarten weg hebt gegeven via de sprekers of je nieuwsbrief. Als je hier al niet eerlijk over bent, wat moeten mensen dan verwachten van je evenement? Het heeft ook effect op de volgende keer dat je je evenement promoot. Schaarste creëren (“koop snel je ticket, want vol is vol”) zal dan minder goed werken.
Als je zegt dat je evenement vol zit in plaats van uitverkocht, komt het op hetzelfde neer en heb je geen woord gelogen.
Vermeld niet direct de datum op de website
Ja dat is even schrikken he? Ik zag hem ook niet aankomen. We zijn zo gewend om de datum en locatie groot te vermelden bij de titel van het evenement. Zelf was ik al niet zo’n voorstander om de locatie zo opvallend te delen bovenaan de pagina. Daar gaat het toch niet om? Mensen komen over het algemeen voor de inhoud. De datum leek me wel logisch om bovenaan de pagina te vermelden. Lekker duidelijk dacht ik.
Het nadeel is, is dat als iemand op die datum al iets anders gepland heeft, je gelijk al hun aandacht verliest. Grote kans dat ze direct wegklikken. Je moet zorgen dat mensen eerst heel graag naar je evenement willen komen. Dus informeer over het evenement: wat gaan mensen zien en leren en wie gaan ze ontmoeten? Pas daarna deel je de datum. Als het even meezit, zien ze misschien toch wel een mogelijkheid om die ene afspraak te verzetten. En als je het helemaal goed hebt aangepakt zorgen ze ervoor dat ze de volgende editie alvast noteren in hun agenda.
Early birds promoot je niet op social media
Early birds werken ontzettend goed. Je helpt mensen snel te beslissen door ze korting te geven op de tickets die maar tijdelijk geldig zijn. Maar deel early birds op de website of landingpage. Niet te pas en te onpas op social media. De reden hiervoor is vergelijkbaar met de vorige tip. Mensen moeten eerst weten wat de waarde is van jouw evenement, voor een korting van belang is.
Hulp bij de promotie van jouw evenement
Je wilt de bezoekers van jouw evenement een onvergetelijke ervaring geven. Dat doe je óók door de content naadloos aan te sluiten bij de werkelijke behoeften en wensen van je publiek.
Kun jij wel wat gebruiken bij het creëren van promotionele content voor, tijdens en na jouw evenement?