Mensen dichter bij elkaar brengen doe je niet met een debat

Een debat is een interessante werkvorm voor een evenement. Maar niet als je mensen bij elkaar wilt brengen. In deze blog lees je waarom.

Rondom verkiezingen merk ik dat debatten een stuk populairder worden als werkvorm voor bijeenkomsten. Dat klinkt logisch en kan een prima methode zijn, maar vaak past het helemaal niet bij het doel van een evenement.

Waarom werkt het niet altijd?

Bij een debat reageren mensen op een stelling. Je hebt dan uiteraard mensen die voor en tegen zijn. Het doel is dat zij met argumenten komen om de ander te overtuigen. Dat overtuigen gebeurt natuurlijk nooit en dat is heel logisch.

Als je namelijk iemand vraagt om met argumenten ergens voor te komen, gaat diegene steeds meer redenen bedenken waarom hij toch echt gelijk heeft. Diegene komt dus steeds vaster in zijn mening te zitten.

Debatten werken dus polariserend en dat is prima om de verschillen tussen politieke partijen duidelijk te maken, of twee kanten van een stelling te belichten. Het kan ook zeker gewoon leuk zijn.

Kies de juiste werkvorm

Als je een probleem wilt oplossen of mensen gezamenlijk iets wilt laten aanpakken, is een debat dus de verkeerde manier.

Laat mensen dan liever gezamenlijk brainstormen, een situatie uittekenen of stemmen met stickers. Dus laat de debatten vooral maar aan de politiek over en kies zelf voor een andere werkvorm.

Plaats een reactie