Er even tussenuit en werken aan de strategie

We zijn altijd maar druk, druk, druk. Zelfs in de zomer is het niet altijd rustig. Toch is het goed om af en toe er even tussenuit te gaan om te werken aan de strategie.

Of het nou is voor de marketingstrategie, bedrijfsstrategie of eventstrategie: het is belangrijk om soms even uit de hectiek van je dagelijkse werk te stappen en eens na te denken of je nog wel op de goede weg zit. Dit kun je met je team doen, maar ook in je eentje. Als zelfstandig ondernemer besloot ik dat onlangs ook eens te doen. EventGoodies bestaat deze maand 5 jaar en ik vond het een mooi moment om te kijken waar ik nu sta en waar ik naar toe wil.

Weg van je werkplek

Het is het effectiefst als je een dag(deel) weg gaat van je vaste werkplek. Je bent anders toch geneigd om nog even wat dingen te gaan doen en als je op kantoor zit met collega’s, dan hebben die altijd nog wel iets te vragen. Als je goed wilt werken aan je strategie, helpt het om daar een fijne plek voor te regelen. Ik heb dit vaker gedaan en ik boek dan een ruimte in een mooie, groene omgeving. Zo maak je het voor je zelf belangrijk. Ook omdat je betaalt voor zo’n ruimte, dus dan wil je er ook wel nuttig gebruik van maken.

Ik koos de laatste twee keren voor een middag en een ochtend, inclusief overnachting. Zo kun je eerst wat ideeën op een rij zetten, alles even laten bezinken en dan de volgende ochtend met een frisse blik weer verder. Ook kun je dan de ochtend voor vertrek nog wat mailtjes beantwoorden en dan ’s middags met een gerust gevoel de boel de boel laten.

Maak er een leuk uitje van

Je mag jezelf ook best weleens in de watten leggen, dus maak er een leuk uitje van. Zo heb ik eind augustus eerst een hotelletje gepakt waarvan ik wist dat ze er heerlijk eten hadden en je er kon rondwandelen op het landgoed. Het was mooi weer en daar had ik nog weinig van genoten. Ik ging eerst even m’n hoofd leegmaken tijdens een wandeling en daarna zette ik wat ideeën op papier. De volgende ochtend zette ik alle actiepunten op een rij en blokte ik wat dagen in m’n agenda waarbij ik daadwerkelijk de acties ging uitwerken. Dat is wel handig, anders blijft het in je notitieboekje staan en doe je er niets mee.

De tweede heisessie in m’n eentje – zoals ik het noem – deed ik in een superfijn soort tiny house op een weiland in Friesland. Echt geweldig! Je kon er ook superlekker eten in de boerderij op het landgoed.

Friesland klinkt heel ver, maar ik reed midden in de spits vanuit Utrecht weg en was binnen 2 uur op m’n bestemming. Valt reuze mee dus. Op de terugweg ben ik via wat kringloopwinkeltjes weer naar huis gereden. Ik had hard gewerkt en vond dat ik ook wel even wat leuks kon gaan doen, nu ik toch in een hele andere omgeving zat. En het was heerlijk om over de provinciale weggetjes te rijden en met uitzicht op het platteland.

Hier sliep ik! Een soort tiny house bij Weidumerhout.

Tips

Als je ook zoiets wilt gaan doen, dan heb ik een aantal tips voor je:

  • Bepaal wat je exact wilt bereiken of waar je aan wilt werken.
  • Bepaal hoe je gaat werken. Wat heb je nodig om te brainstormen? Ga je gewoon open brainstormen, of gebruik je een handig boek of invulmodel?
  • Kies een locatie waar je je het prettigst voelt. Is dat in het groen, aan de zee of een hele creatieve, inspirerende omgeving? En kies je voor een overnachting erbij?
  • Laat anderen weten dat je die dag of dagen onbereikbaar bent, zodat je niet afgeleid wordt (daar ging ik de mist in).
  • Zorg dat je aan het einde van je ‘heissessie’ de belangrijkste actiepunten op een rijtje zet.
  • Plan ook direct wat momenten in je agenda wanneer je een en ander opvolging wilt geven.

Dus wat houd je nog tegen als je wilt werken aan de strategie? Niet meer even een uurtje brainstormen op kantoor, maar trek erop uit. Het is bewezen dat je daar veel creatiever van wordt.

Wil je je strategiesessie ook in Friesland doen? Bij Meet in Friesland vind je een paar suggesties voor vergaderlocaties als je met je team gaat en wat mooie plekken om te overnachten.

Deze blog is gemaakt in samenwerking met Meet in Friesland en Weidumerhout. Meer informatie vind je in onze disclaimer.

Plaats een reactie