Als je een nieuwe stand laat ontwikkelen, wil je wel dat die effectief is. Met een heat map zie je naar welke onderdelen in je ontwerp mensen exact kijken.
Wat is een heat map?
Als je je met marketing bezighoudt, is de heat map je misschien wel bekend. Ik kende hem vooral als tool om online uitingen te testen. Sterker nog, ik heb hem kort gebruikt voor de website. Je ziet dan precies waar mensen op een website op klikken. Waar veel mensen klikken zie je een andere kleur dan op andere plekken. Er worden warme en koude kleuren gebruikt, vandaar de naam heat map.
Toepassing voor stands
Brands and Spaces heeft iets nieuws gelanceerd: een heat map voor beurzen. Ze gebruiken dit op een standontwerp. Maar dan niet op basis van kliks – het is immers geen website – maar op basis van een ‘predictive eyetracking tool’. Waar kijken mensen naar?
Je kunt testen met bijvoorbeeld twee verschillende standontwerpen. Pas als je hebt gezien welk ontwerp het meest effectief is, laat je je stand bouwen. Dit is dus veel efficiënter dan pas op de beurs zelf erachter komen wat wel of niet werkt!
De tool is niet zomaar zelf te gebruiken of te downloaden. Het bureau zet dit in tijdens ontwerptrajecten voor hun klanten. Maar ik kan me voorstellen dat het in de toekomst steeds gebruikelijker wordt om dit soort testen te doen.
Oh en mocht je denken: voorlopig komt er geen beurs meer aan dus ik wacht rustig af? Luister dan vooral naar het interview met Egon van de Kamp, eigenaar van Brands and Spaces. Hij deelt hier zijn visie over de 1,5 meterbeurs en vertelt over beursmarketing.