Heb je een droom, begin gewoon

Als columnist bij Blikopener op Radio Aalsmeer vertel ik wat me bezighoudt. Vaak gaat dat over evenementen, maar dit keer ging het over hoe ik graag leer. Leren door te doen.

Dit doe ik met alles wat ik doe. Ik ben gewoon begonnen met bloggen en dan word je vanzelf beter. Zo sprong ik ook in het diepe met vloggen en sinds kort met podcasten. Maar ik deed het jaren terug al, met het maken van een content planning voor social media. Het geldt ook voor interviews op de radio en spreken op evenementen. Of het onderhandelen en salesgesprekken, want ik ben immers ondernemer. Kortom: er is maar een manier om echt iets te leren en dat is door het te doen.

Misschien inspireert het jou ook. En zet het je in beweging met iets waar je al een hele tijd mee wilt beginnen. Je kunt m’n column hier terugluisteren.

Blikopener 15 juli 2019

Als je liever de tekst leest

Hieronder het transcript van m’n column. Voor als je liever leest dan luistert!

“Ik hou ervan mezelf in het diepe te gooien en te leren door te doen. Zeker sinds ik zelfstandige ben, is dat voor mij de enige manier wat werkt. Het is fijn omdat je in beweging komt en op een natuurlijke manier jezelf ontwikkelt en professionaliseert.

Gewoon beginnen met iets en gaandeweg er meer over leren en beter worden. Ik doe dat met bijna alles wat ik doe. Met marketing, ondernemen, bloggen, vloggen en sinds kort met podcasten. Ik streef naar een voldoende. Een 9 of 10 wordt het later wel.

Natuurlijk gaat er een voorbereiding aan vooraf, maar dat zijn alleen de basics. Wat wil ik doen, waarom wil ik dat doen, voor wie ga ik dat doen en wat heb ik daar minimaal voor nodig? En als ik dat weet, dan begin ik. Ik lanceer m’n website, of plaats m’n allereerste blog, vlog of podcast. Maar dan zie ik dat er toch iets niet helemaal goed is gegaan. Of dat de kwaliteit beter kan. Daar ga ik dan vervolgens aan werken. En de volgende keer is alweer een stuk beter, en daarna nog iets beter.

Er zijn mensen die het bewonderen wat ik allemaal doe. Die zelf verkrampen en lang stilstaan. Ze vragen mij om advies. En ik adviseer ze niet teveel na te denken en gewoon te beginnen. Ik zou niet weten hoe je het anders moet doen.

Wat is het alternatief? Je kunt eerst heel veel informatie inzamelen, de boeken in duiken of cursussen volgen. Maar hoe weet je dat je genoeg weet om daadwerkelijk te starten? En hoeveel maanden ben je dan niet verder? En valt er niet altijd meer te leren?

Zijn we bang om fouten te maken en durven we daarom niet te beginnen? Of ligt het aan tijdgebrek?

Geen fouten durven maken, herken ik wel. Mijn grootste uitdaging is om kritiek op social media van me af laten glijden. Als ik na hard zwoegen, vol spanning en trots mijn eerste nieuwe project laat zien en dat deel op social media… Dan is er haast altijd wel iemand die feedback geeft. Dat zijn zelden experts, maar gewoon mensen met een mening.

Ze komen met goedbedoeld advies over dingen die ik 9 van de 10 keer ook wel zie. Dat het geluid niet optimaal is – ik heb er zelf minstens 10x naar geluisterd tijdens het editten, I know. Of dat er een typfoutje in is geslopen – ja dat zag ik, maar ik kan het niet meer aanpassen. Ik besluit het te laten staan. De wereld vergaat niet.

Of dat het eigenlijk wel beter is om ondertiteling toe te voegen. Oke oke, de ondertiteling moet wat hoger op m’n to do lijst komen. Maar hoe doe je dat precies met die ondertiteling? Weer iets om uit te zoeken. Maar dat komt wel, alles op z’n tijd.

Er is vaak een hele waslijst te verzinnen aan wat je allemaal nog moet doen en beter moet doen. Zeker als eenpitter is dat lastig: er is beperkt tijd en je wilt zoveel. Maar ik bepaal wat ik oppak en wanneer ik dat doe. En intussen geniet ik van het proces. Het lijstje wordt vanzelf korter.

Dus mijn advies aan mensen die niet durven te beginnen: blijf niet te lang wachten tot je voldoende weet voor je iets ga doen. Heb je een droom, begin gewoon. Er is geen betere leerschool dan het proces zelf. En het mooiste is: je bepaalt je eigen tempo en leerniveau en het is nog gratis ook.”

Plaats een reactie