Interview: Hoe Locatiecongres ontstond met behulp van het Event Canvas

Wat levert een Event Canvas sessie op? Op maandag 3 september vond de eerste editie van het Locatiecongres plaats. Een nieuw evenement van Linda Kerkhoven, ook wel bekend van Linda op Locatie en de Locatietour. Om haar op weg te helpen met het concept van haar evenement, hebben we het Event Canvas ingezet. 

Je idee werkelijkheid maken

Voor mij was de Event Canvas-sessie een mooie oefening die ik nodig had om m’n certificaat te halen. En voor Linda bleek het een goede stok achter de deur te zijn om haar droom werkelijkheid te maken.

Ik interviewde haar over wat het Event Canvas haar gebracht heeft. Interessant om mee te lezen voor iedereen die ook een nieuw evenement wil opzetten of een bestaand evenement wil vernieuwen.

Linda Kerkhoven, Locatiecongres

Het interview

Waarom besloot je je evenement vorm te geven met behulp van het Event Canvas?
“Het is een totaal nieuwe evenement, concept en doelgroep. Daarbij heb ik nog nooit een congres georganiseerd. Ik vond het al zo spannend om m’n nek uit te steken en ik wilde het gelijk goed doen. Het idee voor dit congres had ik al langer. Ik had ook al mensen erover in vertrouwen genomen. De Event Design-sessie hielp mij om de juiste keuzes te maken. Maar het was uiteindelijk vooral ook een duwtje in de rug om het daadwerkelijk door te zetten.”

Na de sessie leek het wel in snelvaart te gaan he?
“Ja, dat klopt. Het idee was er, maar ik wist niet goed wanneer ik het moest organiseren. Door de sessie, hulp van Marga (die mij helpt met de organisatie) en de 2 locatiehouders die meededen met de brainstormsessie zit je er ineens middenin. En ik dacht bij mezelf: “Wat heb ik nog meer nodig om dit idee door te zetten?”. Ik zat in een gespreid bedje en kon geen reden bedenken om het niet te doen. Daarnaast hebben 5 mensen hun tijd geïnvesteerd om mee te denken over het evenement. Ik voelde me daardoor ook verantwoordelijk naar hen, maar ook naar partners en mezelf om het congres echt te gaan organiseren.”

Welke keuzes heeft de sessies je helpen maken?
“Een van de punten die heel duidelijk naar voren kwam voor de eigenaren en managers van locaties, is dat het echt heel interessant voor deze hen moet zijn om te komen. Ik heb daarom er alles aan gedaan om een sterk programma neer te zetten met interessante sprekers. Ik ben ook heel blij dat ik op de aanmeldingenlijst ook daadwerkelijk eigenaren zie staan.”

Heeft de sessie je nog wat anders gebracht?
“Ja, ik merk dat de uitkomsten van de sessie enerzijds een bevestiging was van mijn eigen idee, maar het was ook een soort kapstok waarin ik alle ideeën aan kan toetsen. Zo krijg ik weleens mailtjes van congresbureau’s of eventplanners die naar het evenement willen komen. Maar uit de sessie kwam heel duidelijk naar voren dat locatiehouders echt graag vooral met elkaar in gesprek willen. Ondanks dat ik makkelijk nog wat extra kaarten had kunnen verkopen, kom ik niet in de verleiding en houd ik me vast aan het oorspronkelijke idee: het congres is alleen toegankelijk voor locatiehouders.

Een ander voorbeeld is dat we hadden bedacht om met de lunch gezamenlijk aan een lange tafel te lunchen. Dus geen statafels en buffetten. Het blijkt niet zo heel eenvoudig te zijn dat te regelen en een cateraar te vinden die dat wil doen. Het zou het ons heel makkelijk maken en veel tijd schelen om toch gewoon voor een buffet te kiezen. Maar ik wil me hoe dan ook aan ons idee houden. Ik geloof echt dat ik alleen zo het gewenste effect krijg. Het evenement moet anders zijn dan anders. Ik wil dat mensen het echt de moeite waard vonden om hier hun tijd en geld in te investeren.”

Intussen heeft het Locatiecongres plaatsgevonden. Bekijk onze vlog!

Wil jij ook aan de slag met het Event Canvas?

Wil jij ook het Event Canvas gebruiken om jouw evenement te verbeteren? Je kunt het canvas gratis downloaden, maar ik adviseer je het boek erbij te gebruiken. Heb je liever begeleiding bij de sessie, dan help ik je er graag bij!

Plaats een reactie