Laat een spreker interviewen in plaats van presenteren

Interviewen is een leuke manier om een spreker eens op een andere manier zijn verhaal te laten doen. Je zult zien dat het publiek heel anders reageert op een interview dan op de zoveelste presentatie.

Een interview in plaats van een presentatie kan niet alleen verfrissend zijn, door de interactie met het publiek blijft de aandacht er veel beter bij.

Het publiek betrekken

Tijdens een evenement wil je dat alles wat mensen in de zaal belangrijk vinden aan bod komt. Dan moet je natuurlijk wel achterhalen wat het publiek wilt weten. De beste manier om daar achter te komen is ze gewoon de mogelijkheid geven om hun eigen vragen te stellen!

Je kunt het publiek hun vragen live laten stellen, maar veel mensen ervaren toch een drempel om dit te doen. Een handige manier is daarom gebruik te maken van een app waarbij mensen vragen kunnen stellen via hun smartphone, zoals sli.do, BuzzMaster of PresentersWall. Deze vragen komen dan bij de interviewer terecht die ze op een geschikt moment in het verhaal kan stellen.

Structuur geven aan beginnende sprekers

Een ander voordeel van interviewen is dat dit een prettige werkvorm is voor beginnende sprekers. Denk aan een expert die veel over het onderwerp weet, maar nog niet vaak op het podium heeft gestaan. De spreker hoeft zich met een interview namelijk niet meer druk te maken om zijn slides of de rode draad in het verhaal, maar kan zich volledig richtten op de antwoorden. Het is de taak van de interviewer om ervoor te zorgen dat het een logisch verhaal wordt.

Met welke manieren van een verhaal overbrengen heb jij goede ervaringen?

Foto: Bfoto

Plaats een reactie