“Mijn bezoekers gaan dat echt niet doen”

Elke groep kun je mee laten doen met een interactieve werkvorm. Of het nou een groepje directeuren is of een heel gemixt gezelschap. Als je het maar goed opbouwt.

Als dagvoorzitter stel ik in de voorbereidingen van een evenement regelmatig een andere werk- of interactievorm voor. Dan hoor ik vaak: “dat gaan deze mensen écht niet doen”. Geloof me, natuurlijk gaan ze dat wel doen! En ik vertel je hoe je dat voor elkaar kunt krijgen.

Zorg voor opbouw in je interactie

Niemand heeft zin om meteen om negen uur ’s ochtends voor een groep onbekende mensen zijn levensverhaal te delen of een gek dansje te doen. Als je dit eens hebt geprobeerd en het niet werkte, laat je dan niet weerhouden. De truc is dus dat er een opbouw in je interactie moet zitten. Neem mensen stap voor stap mee.

Begin met een klein verzoek

Je kent misschien het voet-tussen-de-deur principe. Hierbij laat je iemand eerst ja zeggen op een klein verzoek. Daarna komt er een steeds groter verzoek. Doordat iemand ja zegt op het kleine verzoek zegt hij ook eerder ja tegen het grotere verzoek. Veel eerder dan wanneer je direct een groot verzoek doet.

Laat mensen bijvoorbeeld eerst wat simpele vragen beantwoorden door slechts hun hand te laten opsteken. Dat is laagdrempelig. Vervolgens kun je de mensen even laten staan en zitten. En pas daarna vraag je of er iemand een reactie wilt geven op een vraag.

Reageer altijd positief

Het is superbelangrijk dat je positief reageert als mensen wat doen of delen. Hoe stom, raar of vervelend je de reactie misschien ook vindt. Mensen moeten beloond worden dat er wat wordt gedeeld. Door positief te reageren ervaren ze het als een veilige omgeving om iets te doen of delen.

Dus denk niet meer dat jouw groep niet mee wilt werken. Zorg dat je het laagdrempelig maakt en langzaam opbouwt. Test het eens. En ik zou het heel leuk vinden om te horen als het gelukt is.

Plaats een reactie