Interactieve werkvormen: van toeschouwers naar deelnemers

Interactieve werkvormen: van toeschouwers naar deelnemers

Hoe zorg je dat jouw publiek écht deelnemen aan je evenement? Er is meer mogelijk dan een Q&A na een presentatie. Ik bezocht de workshop Interaction Design en deel de belangrijkste tips!

Afgelopen vrijdag deed ik mee aan de workshop Interaction Design. Ik was hier erg benieuwd naar omdat het lijkt op Event Design waar ik m’n certificaat voor heb gehaald. Aangezien ik graag blijf bijleren, erg nieuwsgierig ben en weer wat interessants wilde hebben om over te bloggen 😉 deed ik mee! De workshop werd gegeven door Jan-Jaap In der Maur.

Ik kan wel zeggen dat ik me geen seconde verveelt heb deze dag. Ook heb ik amper de tijd gehad om foto’s te maken of social media updates te doen. We werden zo goed bezig en bij de les gehouden. Enerzijds om het juiste voorbeeld te geven, anderzijds om ons te laten proeven van de verschillende werkvormen.

Waarom is interactie belangrijk?

Dat interactie belangrijk is om een evenement horen we vaker, maar waarom eigenlijk? Daar zijn een aantal redenen voor. Ten eerste wil je dat bezoekers aan het einde van de dag tevreden naar huis gaan. Niet uitgeput omdat ze de hele dag moesten luisteren naar monologen. Moe maar voldaan, dat is toch veel beter? Door ze actief te laten meedoen krijgen ze een rol, leren en onthouden ze veel meer en krijgen ze energie.

Ideaal voor introverte mensen

Wat me opviel aan de dag is dat de werkvormen ideaal zijn voor introverte mensen. Ik herkende dat ook. Waar ik soms weleens wegduik of ontsnap aan een spelletje door achter m’n camera te duiken of naar de wc te gaan, deed ik hier actief mee. En ik vond het nog leuk ook!

Alternatieven voor sprekers

Interviewen van sprekers
Een van de onderwerpen die we bespraken waren alternatieven voor het inzetten van een spreker. Je hoeft niet altijd ervaren sprekers op het podium zetten. Misschien is er wel een ervaringsdeskundige die veel over een onderwerp weet. En als diegene het te spannend vindt om een presentatie te geven, kun je diegene laten interviewen.

TV-formats nabootsen
We gingen even brainstormen en kwamen ook op het idee van tv-formats nabootsen, zoals College Tour, DWDD met verschillende tafelgasten of Zomergasten. Je kunt de spreker vragen een video of foto te laten zien en daar over verder praten, zoals ze dat ook in sommige tv-programma’s doen.

Interactieve panels (met maximaal 3 man!)
Een ander idee is een panel. Dit idee ken je vast, maar het wordt niet altijd even effectief uitgevoerd. Een tip hierbij is om hier maximaal 3 mensen als panellid te vragen, zodat ze ieder voldoende aan het woord komen. Aan de dagvoorzitter de taak om de panelleden met elkaar in gesprek te laten gaan in plaats van ze om de beurt hun zegje te laten doen.

Case study behandelen
Wat ook interessant is, is om een case study te behandelen. Je laat mensen dan aan de slag gaan met het vinden van een oplossing voor een bepaald probleem. De spreker kan dan een expert zijn of een ervaringsdeskundige. Tussendoor vraag je aan de deelnemers waar ze tegenaan lopen. De ervaringsdeskundige kan antwoord en tips geven. Daarna kan de groep weer verder, tot de volgende vragenronde. Dit is een hele leerzame sessie voor de deelnemers en een stuk interessanter dan dezelfde informatie via slides over te brengen!

Spiegeltheater of rollenspel
Dit is ook een interessante vorm. Het rollenspel is wel bekend: twee deelnemers nemen ieder een rol aan en spelen een situatie na. Spiegeltheater heeft er iets van weg, maar je werkt dan met twee acteurs. Het publiek bepaalt wat de acteurs tegen elkaar zeggen of doen. Het is een soort improvisatietheater, maar met als doel mensen bewust te maken over iets. Omdat je met ervaren acteurs werkt kan het effect beter overkomen dan als je twee deelnemers op het podium haalt.

Roundtables na presentatie in plaats van Q&A
Dit is ook een goed idee. Als je in het programma bijvoorbeeld drie sprekers achter elkaar hebt gehad en dan de pauze begint. Organiseer dan een roundtable met elke spreker voor de mensen die wat meer de diepte in willen. Wie het eerst komt, wie het eerst maalt, want er is maar beperkt plek. Komen er maar twee mensen? Ook prima. Het gaat erom dat je de mogelijkheid biedt.

Alternatieve werkvorm voor sprekers
Alternatieve werkvormen

Stemmen over het volgende onderwerp

Op de foto hierboven zie je trouwens vinkjes en getallen staan. We gingen stemmen over welke werkvorm we in de groep gingen oefenen. We mochten een idee een punt geven, een ander idee twee punten en het derde idee drie punten. Of om het makkelijker te maken kun je ook zeggen dat je zes punten mag weggeven aan één of meerdere ideeën. De werkvormen met de meeste punten hebben we behandeld. Je kunt mensen een vinkje laten zetten achter een idee of met kleine stickers werken.

Tips

Gedurende de dag kreeg ik heel veel goede tips te horen. Een aantal heb je hierboven al terug kunnen lezen. Maar deze tips zijn ook belangrijk:

  • als je weet welke werkvorm je wilt toepassen op je evenement moet je de spreker (of expert/ervaringsdeskundige) als het waren casten. Niet elke spreker is geschikt of ervaren genoeg voor elke werkvorm. Jij hebt de regie, dus kies de juiste persoon uit!
  • bestaat jouw evenement uit meerdere werkvormen? Zorg dan voor wat speling qua tijd. Spontaniteit werkt het beste. Dus blijkt bijvoorbeeld uit een stemronde dat er behoefte is om meerdere oefeningen te doen, geef die ruimte dan ook. Des te tevredener gaan de bezoekers naar huis aan het einde van de dag.
  • geef mensen ook de tijd om eventuele informatie op te schrijven. Dat deed Jan-Jaap in deze workshop ook en dat vond ik zo prettig. Niet meteen na de laatste oefening de zaal uitgestuurd worden omdat lunch begint, maar nog even 5 minuutjes de tijd krijgen om een en ander op te schrijven.
  • probeer ietsjes eerder te stoppen aan het einde van de dag. Het is superfijn als je iets meer tijd over hebt. Daar gaat niemand over klagen. Ietsjes later beginnen vinden mensen daarentegen vaak een stuk vervelender.

Deze blog is tot stand gekomen in samenwerking met Dagvoorzitter.nl. Meer informatie vind je in onze disclaimer.

Plaats een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wie zijn wij?

De Event Planner Academy is de 'one-stop-shop' voor events. De plek waar jij als Event Planner alles vindt wat je nodig hebt: kennis & expertise, een veilige en warme community met gelijkgestemden en de mogelijkheid om vragen te stellen aan Event Experts op allerlei gebieden. Niet langer alles alleen maar samen sneller naar een fantastisch resultaat! 


Jouw go-to plek!

Deze Academy is de ‘one-stop-shop’ voor events. De plek waar jij als Event Planner alles vindt wat je nodig hebt: kennis & expertise, een veilige en warme community met gelijkgestemden en de mogelijkheid om vragen te stellen aan Event Experts op allerlei gebieden. Niet langer alles alleen maar samen sneller naar een fantastisch resultaat! 

Vind hier de handigste resources & downloads en de beste leveranciers. Leer hier een nóg betere Event Planner te zijn. Niet alleen voor je opdrachtgever of baas maar bovenal voor jezelf. Zodat jij vol zelfvertrouwen je vak kunt uitoefenen!

Enneh.. een groot verschil met al die andere eventplatformen? De Event Planner Academy is een totaaloplossing! Niet alleen leveranciers vinden of alleen een cursus volgen. Nope, alles-in-1.